Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı kabul etti. Kabulde, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Erdoğan'a 8 sayfalık tarım raporu sundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı kabul etti. Başbakan Erdoğan ile TZOB Genel Başkanı Bayraktar arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürerken, Şemsi Bayraktar TZOB'un hazırladığı 8 sayfalık 'Tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklı raporu Başbakan Erdoğan'a sundu.
Başbakan Erdoğan'a sunulan raporda ise, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da tarımın payının azalmakta olduğuna dikkat çekilerek, ilk 9 aylık verilere göre tarımın yüzde 8,2'lik paya sahip olduğu bilgisi yer alıyor. İstihdam içinde de tarımın payının yüzde 25,5 olduğuna dikkat çekilirken, ekonomik kriz dönemlerinde tarım sektörünün köyden kente göçü tersine çevirebilecek bir güce sahip olduğu kaydedildi.

"MÜDAHALE KURUMU KURULSUN"
Başbakan Erdoğan'a sunulan 'Tarımın Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklı raporun içeriğine bakıldığında ise öncelikle bir 'Müdahale Kurumu' kurulması yönünde bir talep yer alıyor. Bu kurumun ise hayvancılık sektörü için kurulması belirtilirken, Et ve Balık Kurumu bünyesinde oluşturulması düşünülen bu kurumun biran önce kurularak faaliyete geçmesi talep ediliyor.
Raporda ayrıca tarım arazilerinin bölünmesine neden olan miras hukukuna da dikkat çekiliyor. Miras hukuku nedeniyle tarım arazilerinin sürekli bölündüğü belirtilen raporda, bunun önlenmesine yönelik miras hukuku ile ilgili yasa değişikliği yapılması vurgulanıyor. Raporda, "TZOB olarak miras hukuku ve arazi toplulaştırılmasıyla ilgili her türlü çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz" ifadesi yer alıyor.

"GÜBRE, MAZOT VE İLAÇ DA KDV ORANI DÜŞÜRÜLMELİ"
Tarım raporu içinde yer alan 'Tarımsal Destekler ve Girdiler' başlıklı bölümde ise, tarımda üretim maliyetinin düşürülmesi için girdi desteklerinin artırılması; özellikle de gübre, mazot ve ilaç gibi temel girdilerdeki KDV oranının düşürülmesi önerisinde bulunuluyor.
Ayrıca raporda "Fındıkta uygulanan 2012 yılında sona eren alan bazlı desteklerin de devam etmesi gerektiği" ifadesi yer alıyor.

"OKULLARDA SÜT DAĞITIMINI DESTEKLİYORUZ"
7,2 milyon çocuğa dağıtılan sütün tüm eleştirilere ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çekilen raporda, "Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında haftada 3 gün, 200 mililitre süt dağıtılacağına karar verilmiştir. TZOB olarak uygulama döneminde de belirttiğimiz üzere bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz" ifadeleri yer aldı.
Son günlerde etkili olan yağışlara da dikkat çekilen raporda, yağışların yurt genelinde afetlere yol açtığı, tarım alanlarının, evlerin ve ahırların sular altında kaldığı hatırlatıldı. Yaşanan afetlere karşı ise üreticinin ihtiyaç duyacağı finansmanın karşılanabilmesi için kredi veren kuruluşların gerekli kolaylığı sağlaması; borçları ertelemesi ve çiftçinin zararının karşılanması talebinde bulunuldu.
Raporda ayrıca kaba yem sıkıntısının halen devam ettiğine dikkat çekilerek sorunun çözümüne ilişkin öneriler yer alıyor.
Başbakan Erdoğan'a sunulan raporda ayrıca ise ayrıca şu konu başlıkları yer alıyor:
'Lisanslı Depoculuk,' 'Buğday', 'Pamuk' ,'Tarımsal Kredi Kullanımı', 'Borç Erteleme', 'Çay', 'Baklagiller', 'Canlı Hayvan ve Et İthalatı', 'Elektrik', 'Zeytin ve Zeytinyağı', 'Narenciye', 'Yaş Meyve-Sebze', 'Patates', 'Domates', 'Tabii Afetler ve Tarım Sigortası', 'Tohumculuk', 'Tarımsal Mücadeleyle İlgili Sorular ve Çözüm Önerileri', 'Kadın Çiftçiler, Tarım Sigortalıları ve Sosyal Güvenlik', 'Tarımsal Örgütlenmeyle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri.'
(Eİ-Y)

19.12.2012 19:31:18 TSI

Editör: Wan Haber