Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Prag'a gitti. Erdoğan, "Mevkidaşlarımızla görüşmelerimizde siyasi ekonomik ilişkileri gözden geçireceğiz ve geleceğe yönelik ikili olarak neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatımız olacak" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a gitti. Başbakan Erdoğan'a, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik etti. Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, ziyareti ile ilgili olarak "Macaristan'ı 2005 yılında ziyaret etmiştim. Çek Cumhuriyetini ise 2007 yılında ziyaret ettim. Slovakya Cumhuriyetine gerekleştireceğimiz bu resmi ziyaret ülkemizden Başbakan düzeyinde ilk ziyaret olmuş olacak. Müttefikimiz olan her üç ülke ile ikili ilişkileri geliştirme yönünde attığı önemli adımlar var. Bu ülkelere Türkiye'nin AB katılım sürecini de güçlü bir şeklide destekleyen ülkelerdir. Bu ülkelerle olan ilişkilerimiz her alanda gelişip devam ediyor. Çek Cumhuriyetinde Başbakan ile gerçekleştireceğim ikili ve heyetler arası görüşmenin yanı sıra Cumhurbaşkanı ile görüşmemiz olacak. Macaristan'da Başbakan ile ikili ve heyetler arası görüşmemiz var, Cumhurbaşkanı ile görüşmemiz var. Meclis Başkanı ile de görüşmede bulunacağız. Macaristan'ın köklü üniversitelerden birinde öğretim üyeleri ve öğrencilere bir konferansı olacak. Slovakya'da Başbakan, Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı ile görüşmelerimiz olacak" dedi.
Görüşmelerinde siyasi ekonomik ilişkileri gözden geçireceklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Mevkidaşlarımızla görüşmelerimizde siyasi ekonomik ilişkileri gözden geçireceğiz ve geleceğe yönelik ikili olarak neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatımız olacak. Gerek Çek Cumhuriyeti, gerek Slovakya gerek Macaristan yer aldıkları bölgenin istikrar ve refaha katsısı açısında olumsu yaklaşımlar koyan ülkeler konumunda, görüşmelerimizde muhataplarımızla AB konularını ele alacağız. Kıbrıs'ın yanı sıra Suriye Filistin meselesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri değerlendirme şansım olacak. Balkanlardaki gelişmeleri değerlendireceğiz. Üç başkente iş forumlarına da katılacağız. 80 kadar işadamımız bizimle beraber bulunacaklar" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Türkiye ile üç ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin ise şunları söyledi:
"2012 ilk on ayında Çek Cumhuriyeti ticaret hacmi 2.2 milyar dolardır. Aynı şeklide Macaristan ile 1.5 milyar dolar Slovakya ile 1.3 milyar dolar civarında dış ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkeler. Her üç ülke ile de ticaret hacmimizin arttırılmasına yönelik çabaların arttırılması, geleceğe yönelik bu ülkelerin Türkiye'de birçok yatırıma güçlü şekilde girebilmelerine yönelik girişimleri yapacağız."
(KS-ET-Y)

03.02.2013 12:32:58 TSI

Editör: Wan Haber