Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Paris'teki cinayetlere ilişkin, "Burası aslında içeriden kilitlenen ve bu kilit de öyle tek kilit falan değil, şifreli kilitler. Bu şifreyi bilmeyenlerin açabileceği bir şey değil...Kendi içinde hesaplaşmanın neticesi olabilir veyahut da şu anda bizim atmakta olduğumuz bu iyi niyetli adımları kesmeye yönelik adımlar olabilir" dedi.
Başbakan Erdoğan, Gabon, Nijer ve Senegal'i kapsayan Afrika ziyaretinin ardından dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Afrika'daki konuşmalarınızdan Avrupa'daki sömürgeci geçmişi olan ülkeler rahatsız olabilirler mi?" sorusu üzerine Erdoğan, "Sarkozy buraya geldiğinde bir ifade kullanıyor, 'Tarihe dönelim' diyor. Bu sözlerinden dolayı Senegal ayağa kalkıyor. Böyle büyük bir hakaret olabilir mi? Yani, 'daha ileri gidelim demiyor, tarihe dönelim' diyor ve isyan etmişler. Bu ne demektir; yani Fransa'da ne kadar Senegalli olursa olsun, Tunuslu olursa olsun, Cezayirli olursa olsun, bunlara geçmişte soykırım uygulayan sizlersiniz. Ruanda'sına soykırım uygulayan sizlersiniz" diye konuştu.
Goree adasını ziyareti sırasında gördüğü ve Fransa'da bir vakfın Goree Adası Belediyesi'ne takdim ettiği köle ticaretini tasvir eden mini heykelle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, "Adeta dalga geçiyorlar. Bir taraftan o, bir taraftan giyotine giden köle, ama şunu unutmayın ki orada 7 metre 60 santimetre karelik o alanın içerisinde 12 kişi o zaman yatıyordu. Biz de 12 metre karede bir kişi yatıyor. Yatağı var, televizyonu ya konuldu, ya konuluyor ve bir de günde 1 saat 5 tane arkadaşıyla avluda volta atıyor ve kopan kıyametleri de biliyorsunuz. Batıyla bizim farkımız budur ve onlar (Afrikalılar) masum insanlardı. Onlar kimseyi öldürmemişlerdi. Çalınmış insanlardı sadece. Fizikleri değil, onların ruhlarını çaldılar, halen devam ediyor. Şimdi farklı şekilde modernize ediyorlar" dedi.

PARİS'TEKİ CİNAYETLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Paris'te 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Fırat News'in yaptığı bir haber var. O yayını duyduysanız orada aslında ciddi bir sıkıntı var. Yani bölücü terör örgütünün, biliyorsunuz farklı fraksiyonları var. Bunlardan bir tanesinin Fırat News vasıtasıyla yaptığı açıklamada, bir defa barışı kesinlikle istemediklerini ve bu sürecin aynı şekilde devamı konusunda, 'gereği neyse bu yapılmalıdır ve bu uygulama da bunun bir ifadesidir' şeklinde bir açıklamaları var. Benim yaptığım açıklamada dikkat ederseniz, bundan önce yapılmış ve bunu işaret eden bir şeydi. Neydi o, geçmişte de iyi niyetli atılan adımlar, maalesef kötü niyetliler tarafından hep engellenmiştir ve akamete uğratılmıştır. Burada da yine kendi içinde hesaplaşmanın neticesi olabilir veyahut da şu anda bizim atmakta olduğumuz bu iyi niyetli adımları kesmeye yönelik adımlar olabilir. Onun için de sonucunu tabii beklememiz gerekir" açıklamasında bulundu.
Başbakan Erdoğan, Paris'te işlenen cinayetlere ilişkin bazı teknik bilgilerin geldiğini ve bu bilgilerin ilginç olduğunu ifade ederek, "Burası aslında içeriden kilitlenen ve bu kilit de öyle tek kilit falan değil, şifreli kilitler. Bu şifreyi bilmeyenlerin açabileceği bir şey değil. O üç kişi bunu açıyor. Onlar da her halde tanımadıkları insanlara kapıyı açmaz. Tanıdıkları, bildikleri insanlara açıyorlar" diye konuştu. Bir basın mensubunun, "O zaman kendi içlerinden olabilme ihtimali güçleniyor" sözleri üzerine ise Erdoğan, "O güçleniyor yani" karşılığını verdi.

ÖCALAN'IN KOŞULLARI
Erdoğan, bir gazetecinin, "Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın koşullarının görüşmeye müsait hale getirilmesini istedi" hatırlatması üzerine de, "Bir defa İmralı'nın koşulları dünyada hiçbir ülkede olmayandan çok daha iyi koşullardır ve burada adeta özel bakım söz konusudur. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş kişilere kendi yakınları rahatlıkla gidebiliyor, görüşebiliyor hiçbir manisi yok. Bunun yanında da özel izne tabi olarak Adalet Bakanlığımız kendi inisiyatifiyle yeri geldiği zaman uygun olanlara müsaade edebilir, izin verebilir. Bunları da yapıyor zaten" dedi. Bir basın mensubunun, "Orayla ilgili yeni bir adım beklemeyelim o zaman" sözleri üzerine Erdoğan, "Orayla ilgili adımlarımız belli. Başka farklı bir şey beklemeyin. Yani yapılacak şeyler buna benzer şeylerdir" yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, "kabine revizyonu" iddialarının hatırlatılması üzerine de, "İsimleri de bana verin. Bana yardımcı olun" şeklinde espri yaptı. Erdoğan, "Arkadaşlar her an her şey olabilir" dedi.
Başbakan Erdoğan, daha sonra uçaktaki gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. Erdoğan, kendi elleriyle kestiği pastayı gazetecilere ikram etti.
(ÇK-OK-Y)

11.01.2013 13:11:02 TSI

Editör: Wan Haber