Ak Parti'nin yerel seçimlerden zaferle çıkmasının ardından gözler şimdi de ağustos ayında yapılacak Çankaya seçimlerine çevrildi. Uzmanlar, ilk kez halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanlığı için Başbakan'ın aday olması halinde Köşk'e çıkmasına kesin gözüyle bakıyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ALIR

AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanan 30 Mart yerel seçimlerin ardından gözler ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. Cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçilecek olması seçime ayrı bir önem katıyor. Muhalefet partilerinde ortak ya da ayrı ayrı aday gösterme konusundaki belirsizlik sürerken, AK Parti'de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi öne çıkıyor. 30 Mart yerel seçim sonuçlarının cumhurbaşkanlığı seçimleri için çok önemli bir veri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Erdoğan veya AK Parti'nin göstereceği bir adayın ilk turda Cumhurbaşkanı seçileceği konusunda hemfikir.

"İLK TURDA SEÇİLME İHTİMALİ YÜKSEK"

Optimar Araştırma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir: "Yerel seçimlerden çıkan sonuçlara baktığımızda 'Başbakan'a cumhurbaşkanlığı vizesi çıkmıştır' diyebiliriz. Halk verdiği oylarla bunu gösterdi. Zaten seçimlerden önce bu konuda yapılan araştırmalarda da CumhurbaşkanıAbdullah Gül ve Başbakan'ın isimleri öne çıkıyordu. İkisinin kendi aralarında anlaşması ve Başbakan'ın aday olması durumunda ilk turda seçilme ihtimali çok yüksek. Ayrıca Başbakan'ın aktif siyasetçi kimliğine bakıldığında başkan ya da yarı başkanlık sisteminde daha fazla oy alacağını düşünüyorum. Böyle bir durumda kendisine verilen destek daha da artacaktır. Çünkü mevcut sistemde cumhurbaşkanlığı kendisine dar gelecek gibi görünüyor. Bu sistem de olursa sınırları zorlayacaktır. Rahmetli Turgut Özal da bunu yapmıştı."

YEREL SEÇİMLER NOKTAYI KOYDU

Genar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen: "Yerel seçimlerden çıkan sonuç, Başbakan'ın aday olması durumunda cumhurbaşkanlığına birinci turda seçileceği yönünde bir veri ortaya koydu. Rakamlar bunu gösteriyor. Halk verdiği bu destekle Erdoğan'a 'Sizi birinci turda seçeceğiz' mesajını verdi. 17 Aralık'ta milli iradeye karşı yapılan operasyonun en önemli sebeplerinden biri de Başbakan'ı Cumhurbaşkanı seçtirmemekti. Ama millet yerel seçimlerde verdiği destekle bu oyunu bozdu."

"HALK AK PARTİ'DEN YANA"

A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür: "Yerel seçimlerden önce 'AK Parti yüzde kaç alırsa adayı Cumhurbaşkanı olabilir?' diye sorulduğunda 'Yüzde 42-43 civarında oy alırsa bir AK Partili Cumhurbaşkanı olabilir' diye yanıt veriyordum. Şimdi çıkan yerel seçim sonuçlarına baktığımızda, başbakan ya da destekleyeceği birinin Cumhurbaşkanı seçilme ihtimali çok yüksek. Tabii cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikili bir yarış olacak. Dolayısıyla Başbakan'ın diğer partilerden başta BDP, DP, SP ve BBP hatta MHP'li seçmenden de oy alma ihtimali çok yüksek. AK Partili biriCumhurbaşkanı seçilecek gibi görünüyor. AK Parti'nin adayı kadar muhalefetin kimi göstereceği de önemli. Şu anki siyasi rüzgar Ak Parti'den yana." 

Editör: Wan Haber