Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili 24 TV'de gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. 
İşte Başbakan'ın açıklamalarından satırbaşları:

 Bu seçim sistemlerindeki gelişmnelere baktığımız zaman bildiğiniz gibi İlçe Belediye Başkanlığı seçim adaylığından tutun, İl Belediye Başkanlığı seçim adaylığına ve oradan tabi milletvekili seçim adaylığı ve en sonunda da şimdi Cumhurbaşkanlığı seçim adaylığına girmiş bulunuyoruz.

Tabi siyasetin içerisinde de 40 yıllık geçmiş var. hep bu siyasetin içerisinde geçti. Siyasette çıraklığı da yaşadık, kalfalığı da yaşadık, ustalığı da yaşıyoruz. Çünkü siyaseti bir insan yönetme sanatı olarak ele aldığımız zaman bu seçimin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor.

İSTANBUL BENİM SEVDAM

Doğup büyüdüğüm vilayet; İstanbul. İstanbul bir başka ama maalesef İstanbul’da yaşayanlar İstanbul’un kıymetini tam bilemediler. İstanbul hakikaten benim aşkım, sevdam, herşeyim. Şimdi Belediye Başkanımıza şunu söyledim; İstanbul’da biz Avrupa ve Anadolu yakasında iki tane meydan yapalım ve bu meydanlarda artık kim mitingini yapacaksa gelsin bu meydanlarda yapsın. Söyleyecek sözü olan gelsin orada söylesin. İlla Taksim’de Taksim, illa Kadıköy’de Kadıköy, illa Tandoğan’da Tandoğan filan olmaz. Bu meydanları yaparsınız huzur içinde gel istediğini söyle. Nasıl bağıracaksan gel orada bağır. Bundan kimse de zarar görmesin. Düşünün yürüyüş yapacaklar, halkın alışveriş yaptığı merkezlerde yürüyüş yapıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? siz özgürlüğü ‘her yeri istediğim gibi kullanırım’ tanımıyla tanımlayamazsınız. Bunlar hakikaten özgürlük adına yapılamaz.

Gel arkadaş nerede yapacaksın? Anadolu yakasında mı? Buyrun sana Maltepe. Gel burada yap. Şimdi biz bunun örneğini verdik. Nerede yapacan, Avrupa yakasında? Buyrun sana Yenikapı. Git Yenikapı’da yap. Buna alışmamız lazım ve bunların bir de daha ufaklarını ilçelerin uygun yerlerinde yaparsak, daha ufak çapta olanlar da gitsinler orada yapsınlar ama bunlar vandalizme dönüşmesin.

KARAKOÇ’A TEŞEKKÜR EDİYORUM

Son reklam filminde, 16 devleti iade eden 16 yıldız orada var. tabi ortada forsu. Ben tabi bu vesileyle de Sezai Karakoç’a çok teşekkür ediyorum. Bir anlam kattı tabi hazırlanan filme. Bundan dolayı kendisine şahsım, partim adına çok çok teşekkür ediyorum.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ KONUŞACAĞIZ

Bakıyorusunuz mesela Amerika’daki Başkanlık sistemi farklı, faraza Arjantin’de farklı. Ama bir şey var; gelişmiş ülkelerin genelinde Başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Yarı-Başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Bizim artık burada bir sıçrama yapmamız lazım. Bizim artık sistem değişikliğine gitmemizde fayda var. Kaldı ki buna Allah rahmet eylesin Turgut Bey dillendirenlerden bir tanesiydi. Daha sonra bunu Sayın Demirel de dillendirdi. Nedense biz dillendirince birileri rahatsız olmaya başladı. Ama ben görüyorum ki milletim Başkanlık sistemini bu seçimle beraber benimseyecek ve konuşmaya başlayacak. Diyecek ‘ben Cumhurbaşkanı seçiyorum. Madem Cumhurbaşkanı’nı seçiyorum, niye Başkan seşmeyeyim.’ Bundan sonra Başkanı seçecek. Yani bunu farklı yerlere çekenlere de gereken cevabı verecek. Ve tabi Başkanlık sisteminin ne içerdiği çok daha açık, net bu tartışmalarla beraber ortaya çıkacak.

YSK'YA SERT TEPKİ

Yurtdışında oy kullanma oranı yüzde 10'u bile zor aşacak. (Yurtiçi oy kullanma) Kamoyu araştırmalarında oy kullanma orası yüksek görünüyor.

PARTİMİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN ADIM ATARIM

Partimin zarar görmemesi için gerekeni yaparım. Boğulmasına tahammül edemem.Genel başkan ve başbakan aynı kişi olmalı yoksa bir kopukluk olur.

BM GENEL SEKRETERİNİ ARAYIP UYARDIM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması gerektiğini söylediğini aktardı.

Editör: Wan Haber