Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Afrika arasında yeni bir süreç başladığına dikkat çekerek, "Bugün Afrika'ya ecdadımız gibi bakıyoruz. Afrika'yı bir elmaslar, altınlar kıtası olarak değil; kardeşlerimizin yaşadığı kadim bir medeniyet kıtası olarak görüyoruz" dedi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 8. Olağan Genel Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Genel Kurulda konuşan Başbakan Erdoğan, Zonguldak'taki maden kazasında hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Hükümet olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli adımları attıklarını ifade eden Erdoğan, işçi ve işverenlerin daha fazla gayretiyle çalışma hayatındaki kayıpların daha aza indirilebileceğini kaydetti.
Konuşmasında Afrika ziyaretine ilişkin bilgiler veren Erdoğan, "Afrika'da her 3 ülkede de çok büyük bir sıcaklıkla, samimiyetle karşılandık. Dünya üzerinde başka hiçbir millete nasip olmayacak şekilde halkın ve idarecilerin sevgilerine mazhar olduk. Bu sıcak ilgi ve samimiyet karşısında bu aziz milletin bir ferdi olmaktan bir kez daha gurur duydum" diye konuştu.
Afrika'nın yıllarca sömürüldüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, "Sömürgeciler Afrika kıtasına geliyor, büyük bir hırs ve doymazlık içerisinde ne buluyorlarsa acımasızca götürüyorlar. Elmas, altın ve diğer madenleri götürüyorlar. Bu yetmiyor, kıtanın altını boşaltmakla tatmin olmuyor, üzerinde yaşayan insanları da köleleştirme suretiyle gemilere doldurup ülkelerine götürüyorlar. Gerçekten büyük acılar, dramlar yaşanıyor. Bununla da yetinmiyorlar. Afrikalıları köleleştirdikleri yetmezmiş gibi, bir de zorla askere alıp cephelerinde kendilerini savaştırmak istiyorlar. İşte Senegal'le bizim böyle acı bir hatıramız var. 1915'de gemilere doldurulan SenegallileriOsmanlı'nın yanında savaşacaksınızdiye ikna ettiler. Binlerce Müslüman Senegalli asker, Çanakkale'de karşımıza dikildi. Senegalli askerler, ezan sesini duyduklarında Müslümanlarla savaşacaklarını anlayıp silahlarını bırakıyor ve İngiliz ve Fransız topların imha etmeye başlıyorlar. Bu hareketler karşısında geri cepheye alınıp sürgüne gönderiliyorlar. Afrika'nın böyle kara bir tarihi var. Yüzlerce yıl dostluk ve kardeşlik hukuku ile iç içe olduğumuz Afrika'dan önce Osmanlıyı çıkardılar, ardından da Afrika'yı adeta kuruttular" ifadelerini kullandı. Türkiye olarak Afrika ile yeni bir süreç başlattıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Biz Türkiye olarak Afrika ile yeni bir süreci başlattık. 2005 yılını 'Afrika Yılı' ilan ettik. 2008'de Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. Bu yıl bu zirvenin ikincisini düzenliyoruz. Hedef, Afrika'nın tamamında büyükelçiliklerimizi açabilmek. TİKA, Afrika'da 8 koordinasyon ofisi açtı. Afrikalı öğrencilere bursları 3 kat arttırdık. En önemlisi; 2002 yılında 1.7 milyar dolar Afrika ihracatımızı, 2012 yılının ilk 11 ayında 12 milyar dolara çıkardık. Yani 7 kattan fazla. Bugün Afrika'ya ecdadımız gibi bakıyoruz. Afrika'yı bir elmaslar, altınlar kıtası olarak değil; kardeşlerimizin yaşadığı kadim bir medeniyet kıtası olarak görüyoruz. Biz şu anda Afrika ile bir hakkaniyet hattı kurmanın mücadelesini veriyoruz. İnşallah başaracağız"

"-KRİZ TÜRKİYE'Yİ TEĞET GEÇECEKDEDİĞİMİZDE..."
Türkiye'nin AK Parti'nin 10 yıllık iktidarı döneminde üç kat büyüdüğünü söyleyen Başbakan Erdoğan, "36 milyar dolar ihracatı, 152 milyar dolara yükselttik. Merkez Bankası döviz rezervini 122 milyar dolara çıkardık. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcumuz 890 milyon dolara indi ve Mayıs'ta sıfırlanıyor. IMF şimdi bizden borç talebinde bulundu ve 5 milyar dolar borç vereceğiz. Turizm gelirlerimiz 8.5 milyar dolardan 31.5 milyar dolara çıktı. Ülkemizin ziyaret eden turist sayısı 13 milyon civarında idi, şimdi 30 milyonun üzerinde. Borsamız bugünlerde rekor üstüne rekor kırıyor. Tüm bunları dünyayı kasıp kavuran ekonomik krize rağmen başardık. Dünyanın en gelişmiş ekonomileri küresel kriz önünde yaprak gibi sallanırken, biz kararlılıkla devam ettik.Kriz Türkiye'yi teğet geçecekdediğimizde bazıları dalgalarını geçiyordu, evelallah teğet bile geçmedi. Herkes 'bu işi nasıl başardınız' diye sormaya başladı. Türkiye'nin G-20'ye girmesi sıradan bir olay değil. Dünyada ekonomiler arasında 26. sırada 17. sıraya geldiyse bu durup dururken olmadı. Demek ki bu işin temelinde bir şey var; güven ve istikrar. Eğer güven ve istikrarı sağlayamazsanız ekonomide başarı elde demezsiniz" dedi.
Kademeli eğitim sisteminin uygulamaya geçtiğini belirten Erdoğan, "Şimdi çok farklı bir kuşak, uzun aralıklı kesintiden sonra yeniden geliyor. Bu kuşak, inanıyorum ki Türkiye'yi geleceğe çok farklı hazırlayacak. Geçtiğimiz on yılda olduğu gibi Türkiye bir kez daha üç kat büyütecek, milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. 29 Ekim'de Marmaray açılışına hazırlanıyoruz. 2015'de tüp geçit açılışı olacak. Aynı yıl 3. köprüyü bitirmeye çalışacağız. Bütün bunlar adeta bir zihniyet devrimidir. Yıllık 100 milyon kapasiteli İstanbul havalimanını bitireceğiz" diye konuştu.
Başbakan zorlu bir on yılın geride kaldığına dikkat çekerek, "Bir yandan ülkemize büyük eserler, büyük yatırımlar kazandırdık, bir yandan demokrasiyi, milli iradeyi, kardeşliği arttırmanın mücadelesi içerisinde olduk. Bölgemizde aktif bir Türkiye inşa etmek için gayret sarf ettik. Çok badireler atlattık, asla yılgınlık, bıkkınlık içinde olmadık. Vazgeçmedik, ertelemedik. Omzumuzda milletin emanetini taşıyoruz. Her zaman bu emanetin kutsiyetine yarışır şekilde hareket etmenin gayreti içinde olduk. Bir çok sorun çözüldü. Ülkenin milletin gündemi olmaktan çıktı. Millet için ızdırap kaynağı olan ince mesele, inşallah bir daha açılmamak üzere kapandı" diedi.
(OY-ÖFA-OK-Y)

12.01.2013 13:32:09 TSI

Editör: Wan Haber