Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak. Daha önce AB'ye sert eleştirilerde bulunan ve Şangay 5'lisini gündeme getiren Başbakan Erdoğan'ın, yemekte yine AB yolunda Türkiye'ye yapılan haksızlığı büyükelçilere hatırlatması bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 Şubat Pazartesi günü Başbakanlık Resmi Konutu'nda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilerine verilecek akşam yemeğine katılacak. Saat 19.00'da gerçekleşmesi planlanan yemek, Başbakan Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalar bağlamında büyük önem taşıyor. Erdoğan, son Avrupa ziyareti olan Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'daki temasları sırasında Türkiye'nin AB kapısında 50 yıldır oyalandığını her fırsatta dile getirmişti. Erdoğan, Orta Avrupa'ya yaptığı bu ziyaret öncesinde ise Şangay 5'lisini gündeme getirmiş ve Türkiye'nin AB ısrarından artık vazgeçip geçmeyeceği tartışılmaya başlanmıştı. Macaristan'ın Elte Üniversitesi'nde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'ye alınmasını eleştiren ve Türkiye'nin uzun yıllardır bekletildiğini hatırlatan Erdoğan, AB'ye "Bu nasıl ahde vefadır" şeklindeki sözleriyle tepki göstermişti.
Başbakan Erdoğan'ın, AB büyükelçileri onuruna vereceği yemekte de yine aynı konuları gündeme getirmesi bekleniyor. Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB'ye bir yük değil, AB'yi canlandıracak bir ülke olduğunu yine yemekte vurgulaması beklenirken, ayrıca DHKP-C'nin son bombalı saldırısını hatırlatarak Avrupa'nın teröre kucak açmaması noktasında uyarılarda bulunması da bekleniyor.
Erdoğan'ın, DHKP-C'nin yanı sıra PKK'nın silah bırakması için başlayan yeni süreci büyükelçilere de anlatması ve bu barış ortamını sabote etmeye yönelik girişimlere karşı Türkiye'nin tavrının sert olacağını dile getirmesi bekleniyor. Toplantıda ayrıca Suriye konusunun gündeme gelmesi ve Türkiye'nin Suriye konusundaki net politikalarının Başbakan Erdoğan tarafından hatırlatılması bekleniyor.
(AT-CC-Y)

09.02.2013 17:44:48 TSI

Editör: Wan Haber