Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu konusunda kritik bir açıklama geldi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, ABD, İngiltere ve BM’nin referandumun ertelenmesi için kendilerine alternatif sunduğunu ve bunun değerlendirileceğini açıkladı. Barzani geçen ay, Erbil’e bazı garantiler verilmesi halinde referandumu erteleyebileceklerini söylemişti.

‘ERTELENMESİ İÇİN BİR ALTERNATİF’

Bugünkü açıklama, Barzani’nin ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, BM Temsilcisi Jan Kubis, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman ve İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker’in de bulunduğu uluslararası koalisyon heyetiyle Duhok’taki görüşmesinden sonra yapıldı.

‘YAKIN ZAMANDA YANIT VERECEĞİZ’

Iraklı Kürt liderin ofisinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Heyet, toplantıda referandumun ertelenmesi için alternatif sundu. Başkan Barzani, söz konusu alternatifi değerlendirilmesini kabul etti ve bu yapıcı diyaloğu memnuniyetle karşıladı. Fakat Barzani heyete, referandum kararı ve sunulan alternatif konusunda ‘Bu sadece benim kararım değil. Meseleyi Kürdistan liderliğiyle konuşacağız ve yanıtımızı yakın zamanda ilan edeceğiz’ yanıtını verdi.”

ÖNERİNİN İÇERİĞİ BİLİNMİYOR

Açıklamada, alternatifin ne olduğuna dair ayrıntı verilmedi.

HANGİ ŞARTLARDA ERTELENEBİLİR?

Barzani geçen ay ABD Savunma Bakanı James Mattis ile görüşmesinin ardından referandumu ancak kendilerine devletler nezdinde garantiler sunulması halinde ertelemeyi gözden geçirebileceklerini söylemişti. Barzani, “Tek bir ihtimal var: Eğer ABD, AB, Güvenlik Konseyi veya BM gelip Kürdistan halkına resmi bir garanti verirse, ertelemeyi konuşmak mümkün. Fakat eğer yarın Bağdat’tan bir elçi gelirse bu olmaz” demişti.

Iraklı Kürt lider, kast ettiği garantinin de ‘büyük’ olması gerektiğini belirterek, “Eğer uluslararası garanti varsa, Kürdistan’ın siyasi liderliği o zaman belki halkına bundan daha güvenli bir yol olduğunu söyleyebilir. Ama bu bile geri çevrilebilir” ifadelerini kullanmıştı. (gazeteduvar)

Editör: Wan Haber