Barzani mesajında Kürdistan halkının ve yöneticilerinin Irak’taki köhne sistemi değiştirmek için çok çaba sarf ettiğini belirterek, anayasanın ve diğer yasaların yapılması için Bağdat yönetimine her türlü siyasi desteği sunduğunu söyledi.

Anayasanın Irak’taki halkların birarada yaşama güvencesi olduğunu vurgulayan Barzani, herkesin anayasaya bağlı kalması gerektiğini belirtti. “Irak’ta yaşayan halklar anayasanın katı merkeziyetçi bir hale bürünmesini istemedi” diyen Barzani, geçmişte Irak’ın zengin kültürel, etnik ve dini kimlikleri üzerinde felaketlere yol açan ve ölümcül sonuçlar doğuran yanlış politikalar uygulandığını ifade etti.

11 yıllk süreçte Bağdat hükümetlerinin baskı, abluka ve ambargoyla Kürdistan siyasetini zora sokmak istediğini belirten Barzani, federal anayasanın ihlali anlamına gelen bu politikaların Irak’taki halkların birarada yaşama isteğini de tehlikeye attığını kaydetti.

Barzani, şunları söyledi: “Saddam rejiminin yıkılışından 11 yıl sonra, şimdi bir an durup kendimize şunu sormalıyız: Biz bu zengin ülkeyi nereye doğru sürüklüyoruz? Gelecekte bugünlere bakanlar bizi nasıl hatırlayacak? Ciddi bir çaba sarf ederek Irak halklarının barış içinde birlikte yaşama arzusunu yok etmemeli ve federal anayasanın üzerinde şekillendiği temelleri yıkmamalıyız. Geleceğimizi umutsuzluğa teslim etmemeliyiz.”

 
Editör: Wan Haber