Bankaların başlattığı altın toplama kampanyaları, Bartınlı kuyumcular tarafından tepkiyle karşılandı.
Bankaya altın yatırmadan önce mutlaka birkaç kuyumcuya uğranmasını isteyen kuyumcular, altın fiyatları ile ilgili kuyumculardan bilgi almalarının gerektiğini belirttiler. Türkiye'de yüz binlerce vatandaşın kuyumculuk sektöründen geçimlerini sağladığını belirten kuyumcu Talip Taşancan şöyle dedi:
"Öncelikle altın kuyumcudan alınır. Kuyumcuya satılır. Bankaların altın satarak kuyumcu esnafını pek zarara sokacağına inanmıyorum. Kısa vadede bankalardan altın alan vatandaşların uzun vadede tekrar kuyumculara döneceklerini düşünüyorum. Bankaların altın satışını da etik bulmuyorum. Kağıt üzerinde altın alınıp satılıyor. Ortada ne gözle görülür ne de elle tutulur bir şey var. Vatandaşlarımıza bankalara gitmeden önce en yakın kuyumcudan fiyat almalarını tavsiye ediyorum. Sanırım yakın bir zamanda da meyve, sebze, et ürünleri ve hatta ekmeğimizi bile bankalardan alacağız" dedi
Bartın'da altın satışlarının, bankaların başlattığı altın kampanyasından sonra düşüş yaşadığını ifade eden bir diğer kuyumcu Ethem Özkoç ise, "1930 yılından bu yana dede mesleğimiz olan kuyumculuk sektöründeyim. Bankaların başlattığı altın toplama kampanyası, zaten durgun olan işlerimizi daha zor duruma düşürüyor. Bankalar yakında altın satışlarına da başlayacaklar. Daha satışları başlamadan işlerimizde olumsuz etkileri başladı. Herkes kendi işini yapsın. Bankacı bankacılık, kuyumcuda kuyumculuk yapsın."
Son olarak bankaların altın toplama kampanyasını değerlendiren kuyumcu Emre Okur, bankların altın toplama kampanyasının uzun sürmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:
"Bankaların başlattığı altın kampanyası vatandaşın yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması amacıyla yapıldı. Bankalar tarafından başlatılan altın kampanyası, vatandaşın ilgisizliğinden dolayı fazla sürmeyeceği kanaatindeyim. Bankacılar kendilerini düşünüyor. Biz kuyumcular ise ekmeğinin, ailesinin ve müşterisinin takı ve yatırımı ile geleceğini düşünenleriz. Ayrıca bir çok bankacı arkadaşım evlilik ve nişan esnasında kuyumcular ile aşikardır. Altın alım satımını sadece kuyumcular yapar. Bu da bu şekilde devam eder."
(DK-OA-Y)

21.02.2013 12:30:28 TSI

Editör: Wan Haber