Bartın Belediyesi tarafından başlatılan akıllı sayaç uygulaması ile 35 bin su abonesinin akıllı sayaç kullanmaya başladığı belirtildi.
46 bin 170 su abonesi bulunan Bartın Belediyesi'nin 2 Mart 2011 tarihinden itibaren mesken ve işletmelere monte edilmeye başlanan akıllı sayaçlar sayesinde binlerce aboneye fatura ve kullanma kolaylığı sağlandığını ifade eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, "İki yılda 35 bin abonemiz elektronik sayaç uygulamasından istifade etti. Akıllı sayaç kullanan vatandaşlarımız sayaçlarına önceden yükleme yaparak suyu hem tasarruflu, hem de bütçelerini sarsmayacak şekilde kullanmaktadır. Bu 3507 vatandaşımız suyu hem yüzde 10 daha ucuza kullanıyor, hem de 30 tondan sonraki su tüketimleri kademeli ücret tarifesine tabi olmuyor" dedi.
Normal dışı su kayıplarında sayaçların kendini kilitlediğini de belirten Başkan Akın, "Sayaç 30 gün su kullanılmadığında, her hangi bir arızaya karşı kendini kilitlemektedir. Yine sayaç normalden fazla düşük veya çok şiddetli bir debide uzun süre sürekli su kaybı yaşandığında otomatik olarak vanayı kapatarak kendisini kilitler. Kilit ilk etapta yüklenmiş kontör kartı gösterildiğinde tekrar açılır. Sayaç açıldığında bir süre sonra aynı sebeple tekrar kendini kilitlerse ancak yetkili tarafından açılabilir. Montaj esnasında takılan anahtar yetkisiz kişilerce zorlandığında da kendini kilitler. Kilit yine sadece yetkili tarafından açılabilir. Sayacın bir önemli özelliği de yangınlarda kontör bitse bile üzerindeki ilgili tuşa bir süre basıldığında devreye girerek 6 saat su verebilmesidir. Bu esnada kullanılan su bedeli daha sonra yüklediği kontörden düşülmektedir" dedi.
(DK-SA)

14.02.2013 15:03:14 TSI

Editör: Wan Haber