Bartın'da Kocanaz çayı üzerinde sulama, enerji ve taşkın kontrol amacı ile 1999 yılında inşaatına başlanan Kirazlık Köprü Barajı inşaatı durduruldu.
Yeni ihale kanununun da yapılan değişikliğe dayanılarak alınan karar doğrultusunda baraj yapımını üstlenen yüklenici firmanın faaliyetleri durduruldu.
Toprak gövde dolgu tipi olan baraj inşaatı tamamlandığında, barajın gövde hacmi 1.943.000 metre küp akarsı yatağından yüksekliği 82,00 metre normal su kotundan göl hacmi 100.00 metre küp, normal su kotunda göl oranı 10,90 kilometre kare olması planlanıyor. Baraj inşaatı tamamlandığında 8.0066 hektarlık bir alan sulanabilecek. Ayrıca 12.MW ile yıllık 41 GW' lık enerji üretilmesi planlanıyor.
Kirazlık Köprü Barajı 1998 yılında ihale edilerek, 1999 yılında da baraj inşaatına başlanıldı. Yüklenici firmanın keşif artış bedeli talep etmesi üzerine DSİ yeni ihale kanununda ki, düzenlemelere dayanarak baraj inşaatını durdurdu. Kasım ayında yürürlüğe giren Kamu İhale Kanununda yapılan düzenlemeler gereği yeni mevzuata göre, baraj ve yol inşaatı ihalesi yeniden yapılacak. Baraj inşaatına devam eden yüklenici firmanın ihaleyi eski ihale yasasına göre alması ve buna dayanarak keşif artış bedeli istemesi nedeniyle yeni yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu'na Kirazlık Köprü Barajı inşaatı, yol ve viyadük inşaatlarının ihalesi baştan yapılacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Şu anda baraj inşaatının yüzde 50 fiziki yapısı gerçekleştirildi. Mevcut müteahit ile yapılan sözleşme gereği işin tahsiyesi yapılarak yeni ihale kanunu gereğince ihale yeniden yapılacaktır. İhalenin yapılması ile baraj inşaatı daha hızlı bir şekilde yapılarak, en kısa zamanda bitmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır" dedi.
(DK-SA-Y)

06.12.2012 13:21:00 TSI

Editör: Wan Haber