Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kosova'nın AB yolunda adım adım ilerlediğini, 2013 yılının Kosova ile müzakerelerin başlangıcı olabileceğini söyledi.
Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Brüksel'deki temasları çerçevesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile bir araya geldi. Barroso ile Taçi, toplantıları sonrasında basına açıklamalarda bulunarak, görüşmede AB ile Kosova arasındaki ilişkiler ve Kosova'nın AB üyeliği sürecinin ele alındığını açıkladı. Basın toplantısında konuşan Barroso, Kosova'nın AB yolunda ilerlemeye devam ettiğini belirterek, "Kosova adım adım ilerleme kaydediyor. Bugünkü görüşmelerimizde bu ilerlemenin önemini vurgulayarak reformlara hız kazandırmanın zamanının geldiğini ifade ettim. Bu yıl, AB-Kosova arasındaki ilişkiler açısından çok önemli olabilir. Konseyin de belirttiği üzere, Kosova gereken ilerlemeyi kaydettiği takdirde, 2013 yılı İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması'na yönelik müzakerelerin başlangıcı olabilir" şeklinde konuştu.
Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog sürecinin iki ülkenin AB yolculuğunda büyük önem taşıdığına dikkat çeken Barroso, "Böyle önemli bir yılda kritik bir haftanın içerisindeyiz ve Başbakan Taçi'nin Sırbistan Başbakanı Daçiç ile diyalogun beşinci raundunda bir araya gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu görüşmenin de öncekiler gibi yapıcı bir havada geçmesini temenni ediyoruz" ifadelerinde bulundu.
Taçi ise Kosova'da yapılması gereken çok şey olduğunu bildiğini ve bunların uygulamaya geçirilmesi için AB kuruluşlarıyla sıkı işbirliğine devam edildiğini söyledi.
Taçi ayrıca Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi sorumluluğunu taşıdıkları konusunda ortak bir görüş benimsediğini dile getirerek, "Bugün, iki ülkenin başbakanları olarak, yeni bir anlaşma sağlamak için atılacak adımlar ile Kosova-Sırbistan arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgeyle ilişkilerin de normalleştirilmesi konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğiz" dedi.
Kosova Başbakanı Taçi, Barroso ile gerçekleştirdiği basın toplantısının ardından AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüştü.
Van Rompuy, Kosova'nın 2013 yılında AB yolunda iyi ilerleme kaydedebileceğini ifade ederek, Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalogun olumlu sonuçlarına tanıklık etmek istediklerini belirtti.
Başbakan Haşim Taçi, bugün Brüksel'de Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'le bir araya gelerek AB'nin arabuluculuğunda 5'inci diyalog görüşmesini yapacak.
(CC-AŞ-D)

19.02.2013 16:36:58 TSI

Editör: Wan Haber