Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Heval Yıldız Karasu, ülkede her gün 172 iş kazasının meydana geldiğini 3 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden oluşan bir grup ''10 Aralık İnsan Hakları Günü'' sebebiyle Adliye Sarayı önünde toplandı. Burada bir açıklama yapan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Karasu ve 7 Kasım 2012 itibari ile yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun, Uluslararası Çalışma Sözleşmeleri dikkate alınarak yapıldığını fakat yürürlükten kalkan eski kanunların tekrarı olmaktan öteye geçemediğini ifade ederek, ''Sendika temsilcileri ile ilgili hükümlerde getirilen iyileşmeler karşısında grev ve lokavt yasakları iş kolu esasına göre hükümler büyük çoğunlukla korunmaktadır. Ülkemizde çalışma hayatına yönelik son yıllarda yeni kanunlar çıksa da, 2013 yılı bütçesi görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından, Türkiye'de günde 172 iş kazasının meydana geldiğini ve her gün 3 işçinin yaşamını yitirmesinin yanı sıra 6 kişinin de iş göremezlik raporu aldığı açıklanmıştır. Ülkemizde her 8 saatte bir işçinin iş kazasından ötürü öldüğü görülmektedir. Bu rakamlar gösteriyor ki ILO'ya göre işçi ölümlerinde maalesef Avrupa birincisi olan ülkemizin Çalışma Hakkı ile ilgili halen büyük yol kat etmesi gerekiyor'' dedi.
Basın mensuplarının cezai soruşturma ve tehditlere maruz kalmasının, ülkenin dikkat çekici sorunlarından olduğunu ifade eden Karasu, ''Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin açıkladığı verilere göre, 70'i aşkın basın emekçisinin tutuklu olması, binlerce gazetecinin haklarında açılmış davaların gölgesinde mesleklerini icra etmeye çalışması, ne adil yargılama hakkına ne de ifade özgürlüğü ile bağdaşmaktadır. Bu koşullar ülkemizde basın özgürlüğünün tüm basın mensuplarınca hakkıyla kullanılmadığı bir platform oluşturmaktadır. Demokratik bir Türkiye için özgür bir basının zorunlu olduğu gerçeğinin unutulmaması talebindeyiz'' diye konuştu.
Ardından tüm dünyada barışın temelini özgürlük, eşitlik, adalet, kardeşlik değerlerinin oluşturduğunu söyleyen Karasu ekonomik, sosyal ve kültürel hakların vazgeçilmez olduğu ve insan haklarının önemsendiği Türkiye'de yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.
(GÖ-İHS)

10.12.2012 14:22:16 TSI

Editör: Wan Haber