ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, 2013 yılının değişim yılı olmasını umduklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, barışa her koşulda destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Zonguldak’ta yaşanan metan gazı patlamasına değinen Kılıçdaroğlu, “İş kazaları konusunda defalarca uyarıda bulunmuştuk. Avurupa’da iş kazaları ve ölümlerde biriciyiz, dünya da ise üçüncüyüz. İnsan canı bu kadar ucuz mu? Bu insanlar alınterleri ile çalışıp evlerine ekmek götürmek derdindeler. Bu insanların güvenliğini sağlamak hükümetin görevidir. Türkiye’yi neredeyse bir işçi mezarlığına döndürdüler” dedi. Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe gayri meşru bütçedir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu bir ilktir. Sayıştay raporları gelmedin bütçe geçirildi. Sayıştay Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nu inceledi. Bu raporda iş güvenliği konusundaki aksaklıklar ortaya konuşmuştur ve firmaların hassasiyet göstermediği kaydedilmiştir” diye konuştu.

‘Barışın havasını egemen kılacağız’

“Ölen 8 işçinin sorumlusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve onun başındaki bakan ile onun sorumlusu Başbakan’dır” diyen Kılıçdaroğlu, yaşamını yitirenlerin ailelerinin hukuki yollara başvurmasını istedi. Kılıçdaroğlu, siyasetin görevinin sorunlara teslim olmak değil sorunları çözmek oludunu belirterek, “Bunları çözmesi gereken siyasal iktidardır. Çünkü seçimlerle gelmiş olan odur. Ana muhalefet partisinin de görevleri vardır. Biz sorunlardan beslenen bir parti değiliz. ‘Şehitler gelsin bize pay düşsün’ diye düşünmek akıl karı değildir. Başka Türkiye yok. Bütün yurttaşları kucaklayacağız ve barışın havasını egemen kılacağız. Fırat’ın suları ile Sakarya’nın sularının farkı yok. Diyarbakır’daki Reşo’nun alınteri ile batıdaki Hurşit’in alınteri arasında fark yok” dedi.

‘Toplumsal mutabakat lazım’

Sorunun Meclis çatısı altında çözüleceğini vurguladıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Biz önerimizi aldık götürdük. Hemen ardında BDP ve MHP’ye söylemediğini bırakmadılar. Bu anlayış Türkiye’yi çıkmaz sokağa götürür. Toplumsal mutabakat gerekiyor. ‘AKP ve CHP birleşsin çözün’ diyorlar. Peki bunun dışında kalanların talepleri yok mu? Toplumsal uzlaşma işte başka bir şeydir” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, hükümetin sorunun çözümüne yönelik stratejisi olmadığını vurguladı. “Ülkemizin birliği, bütünlüğü, bayrağımız ve insanımızın yaşamı bizden önce gelir” diyen Kılıçdaroğlu, kişisel hesaplarının olmadığını savundu.

‘Artık diline hakim ol Recep Tayyip Erdoğan’

Kılıçdaroğlu, “Seçim öncesinde müzakere deyip sonrasında elimizde silahla gezmeyiz. Bizim yapımız ve anlayışımız farklı. Olay ciddi bir olaydır. Erdoğan’ın ciddiyetini aşacak bir sorundur. Artık diline hakim ol Recep Tayyip Erdoğan! Hırsının esiri olmaktan vazgeç! Kibirli olmaktan vazgeç! Hoşgörülü ol! Madem Başbakan gibi konuşmayı beceremiyorsun o zaman hiç konuşma” dedi. Kılıçdaroğlu, PM toplantısında yaptığı konuşmaya değinerek, “Biz her zaman toplumsal barışa destek veriyoruz. Herkesin barış ve huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Başbakan’a kredi açacağımızı söyledik ve bunu kullanması için 4 önemli koşul sıraladık. Bunlar; samimi ve dürüst olacaksın, gizli ajandan olmayacak, millete izah edeceğiz angajmanlara girmeyeceksin ve saydam olacaksındır. O destek Erdoğan’ın şahsına verilmiş bir destek değildir. O destek şehit anaları ve babalarına verilmiş bir destektir. Daha önce de kredi açmıştık. Geldi milletvekili oldu. Şimdi sana güvenmiyoruz ondan dolayı koşullarımızı sayıyoruz” diye konuştu. DİHA

Editör: Wan Haber