*Fotoğraftaki afişte Fransızca "Fransa, bu cinayeti hemen aydınlatmalı"  yazıyor.

Paris'te düzenlenen silahlı saldırıda PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez'in hayatını kaybetmesiyle ilgili sivil toplum örgütlerinden ve partilerden tepki geldi.

Konuyla ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi(DSİP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kadın Meclisi, 78'liler GirişimiTürkiye Barış Meclisi yazılı açıklama yaptı.

Açıklamalarda, saldırının sorumlularının bir an önce açığa çıkartılması, bu konuda hükümetin sorumluluk alması gerektiği belirtildi. Bu saldırının Kürt meselesinde ivme kazanan barış sürecine gölge düşürmemesi gerektiğine dikkat çekilerek herkese büyük bir sorumluluk düştüğü ifade edildi.

İHD: AB inisiyatif almalı

Kürt sorunu köklü, karmaşık ve uluslar arası boyutu olan bir sorundur. Dolayısıyla çözüm sürecinde başta Kürt siyasetçiler olmak üzere kanaat önderlerinin gelişebilecek provakatif saldırılara karşı korunması, bu kişilerin yaşadığı ülkelerin yönetimlerinin gerekli güvenlik tedbirlerini alması ve bu süreçte herkesin çok daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini ve herkesin kendi kişisel güvenliğine hassas olmasını hatırlatmak isteriz.

Yaşanan saldırı eyleminin Fransa Devleti tarafından etkili bir şekilde soruşturulup sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor. Avrupa Birliği yetkilileri Türkiye'de başlatılan barış ikliminin devamı ve müzakerelerin başlatılması için inisiyatif almalıdır.

MAZLUMDER: Kimse ümitsizliğe kapılmamalı

Barışmak ve kanayan bir yarayı çözüme kavuşturmak savaşmaktan daha zor bir eylemdir. Zaman zaman güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlar ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılar ülkenin barış umudunu ve halkların barış talebini kırmamalı, ümitsizliğe sevk etmemeli ve her ne olursa olsun barış için, çözüm için tarafların siyasi aklı masada kalmalıdır.

Daha fazla can kaybı yaşanmasın, daha fazla analar-babalar ağlamasın ve halklar arasındaki kardeşlik hukuku daha fazla çiğnenmesin için bütün tarafları inadına çözüme, inadına barışa ve sorunu siyasetin diliyle çözecek adımları atmaya davet ediyoruz.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi: Herkes çaba göstermeli

Başlatılan diyalogun bu tür sabotajlara rağmen devam ettirilmesi büyük önem taşıyor. Bunun için Türkiye'de demokrasi ve barış güçlerinin, özgürlük-eşitlik ve adalet isteyen herkesin azami çaba göstermesi gerekiyor.

Bu konuda başta siyasi iktidar olmak üzere herkesin tarihi bir sorumluluğu vardır. O nedenle Türkiye Hükümeti, Fransa Hükümeti ve makamları ile bu hunharca cinayetin sorumlularının yakalanması için işbirliği yapmalı, konunun takipçisi olmalıdır. Adil bir çözüme katkısı olabilecek herkesi, yaşanacak provokasyonları ve sabotajları boşa çıkarmaya çağırıyoruz.

78'liler Girişimi: Hükümet şaibeyi kaldırmalı

Katliamın hangi güçler tarafından yapıldığı konusunda ortada henüz herhangi bir ipucu yokken, kimi AKP sözcülerinin hadiseyi "PKK'nin iç hesaplaşması" ile  açıklaması temsil ettikleri hükümeti en hafif deyimle barış konusundaki niyetini  şaibe altına sokmuştur.

Hükümet yetkilileri  Fransız hükümeti yetkilileriyle  iş birliğine girmeli, idare ettikleri devlet bünyeside dahil, soruşturmayı her yönden derinleştirmeli, katliamı gerçekleştiren veya katliamla şu veya bu şekilde ilişkili güçleri açığa çıkarmalı, kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.
Barış siyasetinin provoke edilmesine ve anlaşılır kaygıların önüne ancak böyle geçilebilir.

Barış Meclisi: Sessiz kalmak yapanların amacına hizmet eder

Çözüm arayışını engellemek isteyenlerin harekete geçmiş olmaları, başladığımız barış yolculuğunu tamamlamamız için şimdi omuzlarımıza daha büyük bir sorumluluk yüklüyor. İmralı'da başlayan görüşmelerin çözümle sonuçlanması için herkes daha dikkatli, özenli ve soğukkanlı davranmak zorundadır.

Bu katliamı kim, neden yapmış olursa olsun buna sessiz kalmak, üstünü örtmeye çalışmak yapanlarının amaçlarına hizmet edecektir.

DİSP: Kürt liderlerinin güvenliği sağlanmalı

Kürt sorununun çözümü bile değil, çözümünün konuşulmaya başlaması ve bu sefer çok daha ciddi adımların atılmakta olması bir dizi çevreyi en başından rahatsız etti. İşte, görüşen tarafların başından beri söylediği sabotaj ihtimali gerçekleşmiş oldu.

Kurşunlar görüşmelerin akamete uğraması için sıkıldı. Bu kurşunları kimin sıktığı derhal açığa çıkartılmalıdır. Devlet, görüşmeleri yürüten Kürt liderlerin güvenliğini sağlamalıdır.

BDP Kadın Meclisi: Ülkenin geleceğine suikast

Kürt özgürlük mücadelesine değil, aynı zamanda bu ülkenin her şeyden çok ihtiyaç duyduğu barış girişimlerine ve bir bütün olarak ülkenin geleceğine yönelik bir suikasttır. Katliamın gerçekleştiği Fransa'nın bir an önce bu olayı aydınlatmasını ve katliamcı zihniyetin katliamlarla bir yere varılamayacağını görmesini istiyoruz.bianer

Editör: Wan Haber