Merhum sanatçı Barış Manço, 70. doğum günü dolayısıyla annesinin memleketi Kozan'da düzenlenen etkinlikle anıldı.
Yusuf Baysal Anadolu Lisesi'nin davetlisi olarak ilçeye gelen merhum sanatçı Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço, babasının 70. doğum yıl dönümünü büyükannesi Rikkat Uyanık'ın memleketi Kozan'da kutladı. Kozan Belediyesi Sinema Salonu'nda gerçekleşen etkinlik, öğrencilerin canlı müzik eşliğinde Barış Manço'ya ait eserleri seslendirmesi ve müzik dinletileriyle başladı. Programda Yusuf Baysal Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ayşegül Mucuk'un gerçekleştirdiği Barış Manço taklidi ise etkinliğe katılan Doğukan Manço, Belediye Başkanı Kazım Özgan ve programa katılan heyet tarafından ilgiyle izlendi.
Müzik dinletilerinin ardından Doğukan Manço babasının 70. doğum yıl dönümü onuruna hazırlanan gitar şeklindeki üzerinde Barış Manço'nun resminin bulunduğu ve 'seni unutmadık' yazılı pastayı kesti.
Babasının yalnızca sanatçı olduğu için değil Türk kültürünü yansıttığı için sevildiğini kaydeden Manço, "Bu yıl babamın yani Barış Manço'nun 70. doğum yıl dönümü. Aslında babamı ben yalnızca benim babam zannediyordum oysa babam topluma mal olmuş bir insandı. Halkımız onu sadece şarkıcı olduğu için değil aynı zamanda Türk kültürünün bir parçası olduğu için sevdiler. O Türk Kültürünü eserleri ile tüm dünyaya taşıdı. Hepimizin bildiği üzere 1938-1945 yılları arasında ikinci dünya savaşı yaşanıyormuş. İşte babam o savaşın ortasında 1943 yılında dünyaya gelmiş. Büyükannem de babamın adını bu yüzden Barış koymuş. Ancak O'nun asıl ismi Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço'ydu" dedi.
Babasının hayatı ile ilgili çeşitli örnekler vererek kimi zaman duygulu kimi zaman ise hareketli anların yaşandığı etkinlikte Doğukan Manço, "Babam baba tarafından balkanlı anne tarafından ise Kozanlı. Bugün babaannemin memleketinde olmaktan çok mutluyum. Barış Manço Türk tarihi için önemli bir değerdir. Sizler bu değeri kendi çocuklarınıza benimsetmelisiniz. Babam 1988 yılında başlamış olduğu televizyon programlarında hep çocuklara yönelik programlar düzenlemişti. Yani o gelecek nesile önem veriyordu. Barış Manço'nun söylediği her parçasında o dönemde hem büyükler için hem de küçükler için ayrı ayrı mesajlar vardı. Bakınız o dönemin çocukları bugünün büyükleri oldular. Bugünkü programın düzenlenmesinde emeği geçen herkes teşekkür ederim" diye konuştu.
Barış Manço'nun hayatını ve gerçekleştirdiği programları aktaran slayt gösterileri ile devam etti. Merhum sanatçı Barış Manço'nun Kozan'daki 70. doğum yıl dönümü etkinliğine Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul öğretmen ve idarecilerinin yanı sıra, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Program sonunda Doğukan Manço'ya babaannesi Rikkat Uyanık'ın yaşadığı Hamam Sokağı'nda bulunan evi gezdi.
(EKA-AŞ-Y)

07.01.2013 16:37:11 TSI

Editör: Wan Haber