Barış İçin Kadın Girişimi, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’deki sokağa çıkma yasakları ve ölümlere karşı dün saat 18.30’da Galatasaray Meydanı’nda barış nöbeti tutmak için buluştu, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sur'a, Silopi'ye Nüsaybin'e, Dargeçit'e ses veriyoruz

Barış için Kadın Girişimi'nin yaptığı basın açıklamasında şöyle denildi:

“Biz burdayız çünkü Sur'a, Silopi'ye Nüsaybin'e, Dargeçit'e ses veriyoruz, ses çıkarıyoruz. Biz Cizre'den, Silopi'den öğretmenlerin çekildiğini duyduğumuzda öğrencilere ne olacak diyen kadınlarız. Bu yüzden burada, Ankara'da ve bundan sonra her yerde nöbetteyiz. Barış istediğimz için devam edeceğiz. 

"Doktor izinleri kaldırılıyor, hastanelere hazır olmaları söyleniyor, sonsuz bir şekilde askeri mühimmat, polis, asker sevkiyatı yapılıyor, öğretmenler il ve ilçelerden çekiliyor. Bizler seyrediyoruz.

"Artık her yanımızda kol gezen bu ölümü hiçbir şey yapamadan seyretmeye tahammülümüz yok. Nerede, ne zaman, nasıl bizi bulacak diye beklemeye tahammülümüz yok. Öğrencilerine kurşun yağdırabilmek için öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geri çekilirken hayatı savunmaktan, birbirimizi hayatta tutma mücadelesinin bir parçası olmaktan başka çaremiz yok“.

Melda Onur: Söz bitti, eylem zamanı

Galatasaray Meydanı'nda bianet'e konuşan eski CHP milletvekili Melda Onur sözün bittiği yerde olunduğunu söyledi. Onur şöyle devam etti:

“Bundan sonra eylem zamanı. Ben bir vatandaş olarak ilk elden, bir an önce çatışmalar dursun, ölümler bitsin, hayat devam etsin istiyorum. Ancak bu üçü sağlandıktan sonra bütün ülkedeki endişeleri giderebiliriz, daha sağlıklı bir süreci başlatabiliriz. Acil olarak çatışmalar dursun, ölümler son bulsun ve hayat devam etsin“.

Amberin Zaman: 2 yıl öncesine kadar çok umutluyduk

"Biz barış istiyoruz" diyen gazeteci Amberin Zaman ise bölgeden yeni döndüğünü belirtti.

Zaman "Sur'daydım insanların hayatları darmadağan, çocuklar okula gidemiyor, insanlar hastahaneye ulaşmıyor. Hayat felç, insanlar son derece umutsuz. Aslında 2 yıl öncesine kadar biz çok umutluyduk ve bu umudu yaratan iktidar bugün tam tersini yapıyor. Buradan ileri nasıl gideriz cevabını bulamıyorum ama gideceğiz, inadına barış diyoruz“ dedi.

Mehveş Evin: Bu insanlara kulak vermek lazım

Gazeteci Mehveş Evin ise şöyle konuştu:

“Daha da bir araya gelerek kenetlenerek seslenmemiz lazım çünkü siyasetçilerin diliyle konuşmak "devlet" demek, "ama" demek. 30 yıldır bu savaş bizi nereye getirdi? 30 yılın sonunda bir ateşkes yaşandı ve tekrar umutlar yeşerdi. Savaş bu sefer şehirlerde başlıyor, bu sefer sivillerin yaşadığı yerlerde başlıyor. 

"Gitmeden burada oturup konuşmak çok kolay oluyor, insanlar fakirlik içinde askeri operasyonlarla karşılaşıyorlar. Buna bir an önce son vermek lazım. Bu insanlar ne istiyorlar, ne düşünüyorlar onlara bir kulak vermek lazım. Öbür türlü örgütmüş, devletmiş sadece silahlar konuşuyor. O yüzden herkesi ve kadınları daha çok bir araya gelmeye çağırıyorum." (BZ/HK)

Editör: Wan Haber