İnsanlar bazı ihtiyaçlarını karşılama adına bankalardan ödünç borç para alırlar. Alınan bu borç paralar kredi olarak değerlendirilirken, aynı zamanda bankalar müşterileri için kredi kartı gibi alışveriş ve nakit avans çekebilme adına ürünlerde sunmaktadır. Vatandaşların talep ettikleri kredi türü ve miktarına göre bankalar kredi başvurusu yapan kişilerin hem evraklarının incelenmesi hem de geçmiş dönemde olan banka hareketlerinin incelenmesi gerekmektedir.

Kişinin veya şirketlerin geçmiş dönemlerde bankalar ile olan münasebetlerinin değerlendirilip not verildiği sicilleri bulunmaktadır. Bu sicil Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulmakta ve her birey ve şirket için kredi notu adı altında bir puanlama sistemi uygulamaktadır. Kredi notu, kişinin veya şirketin geçmişte bankalardan almış olduğu kredileri düzenli olarak ödeyip ödemediği ve diğer bankacılık işlemleri hakkındaki bilgilerin bulunduğu nottur.

Kredi notu, bankalar tarafından verilen ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından depolanan bir uygulamadır. Bu uygulamada saklanan bilgileri bankalar görebildiği gibi artık son günlerde yapılan çalışmalar neticesinde birkaç banka ve Kredi Kayıt Bürosu üzerinden kredi notu sorgulama yapılmaktadır. Sizlerde bankadan kredi çekmeden önce Kredi Kayıt Bürosunda veya bazı bankalardan kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz. Bankalardan kredi notu sorgulaması yapacak olan kişiler için belirli ücret talep etmektedirler. Sorgulama için Kredi Kayıt Bürosunu tercih ederseniz bu ücret sadece 0.5 TL olarak talep edilmektedir. Sizlerde geçmiş tüm bankacılık işlemlerinizde ne kadar kredi notu topladığınızı görmek isterseniz sorgulama yapabilirsiniz.

Editör: Wan Haber