Balıkesir'in Bandırma Belediyesi tarafından ev ve iş yerlerinden bitkisel atık yağ toplama kampanyası başlatıldı.
Belediye tarafından çevre sağlığını korumaya yönelik olarak başlatılan projeyle bitkisel atık yağların lavabolara dökülerek kanalizasyonlara karışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. eni Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, yılda 350 bin ton bitkisel atık yağın kanalizasyonlara dökülerek çevreye zarar verdiğini söyledi. Çevre sağlığına katkı sağlamak istediklerini belirten Onur, "Ülkemizde yılda ortalama 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ kullanılıyor. Kullanılan bu yağın 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak doğaya dökülüyor ve çevreye zarar veriyor. Bandırma Belediyesi olarak bu duruma kayıtsız kalmayıp bu projeyi başlattık. Bu sayede hem ülkemizin, hem de kentimizin çevre sağlığına önemli derecede katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi.
1 litre atık yağın binlerce litre içme suyunu kirlettiğini ifade eden Onur, atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kullanılmış nebati ve hayvani yağlardan kaynaklandığını söyledi. Onur, "Evlerimizde ve iş yerlerimizde lavabolara dökülen atık yağlar kanalizasyon ve kolektörlerde zaman içinde daralma ve tıkanmalara sebep oluyor. Bununla birlikte bu atık yağlar deniz kirliliğine sebep olduğundan biyolojik hayatı tehdit ediyor" diye konuştu.
Bandırma Belediyesi bünyesinde yeni oluşturan Çevre Denetim Birimi ile bu projenin takipçisi olacaklarını belirten Onur, vatandaşlara topladıkları 5 litre atık yağ karşılığında 1 litre ayçiçeği yağı hediye edileceğini söyledi.
Atık yağlar vatandaşların talebi üzerine Bandırma Belediyesi'ne bağlı ekipler tarafından iş yerleri ve konutlardan toplanacak.
(TK-MŞ)

28.01.2013 16:58:11 TSI

Editör: Wan Haber