Türkiye Belediyeler Birliği ve İçişleri Bakanlığı tarafından Balıkesir'de yapılan '6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu Bilgilendirme Toplantısı'na Bandırma Belediyesi'nden daire müdürleri katıldı.
Toplantıda Büyükşehir Kanunu ile ilgili merak edilen birçok konu hakkında görüş alan daire müdürleri, toplantı hakkında Belediye Başkanı Sedat Pekel'e bilgi verdi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada büyükşehirin Balıkesir gibi yüz ölçümü 4 bin 400 kilometre kare olan bir şehirde büyük sıkıntılara sebep olacağını söyleyen Pekel, "Su-Kanalizasyon, itfaiye, ulaşım, mezarlık, toptancı hali ve katı atık bertaraf tesislerini yapma yine bu yasayla birlikte büyükşehire geçiyor. Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen bu kanun, bilindiği gibi 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut 16 büyükşehirden İstanbul ve Kocaeli bütün şehir statüsünde hizmet verirken, 6 Aralık tarihi itibariyle Balıkesir'in de aralarında bulunduğu 13 büyükşehirin buna katılmasıyla birlikte 29 il büyükşehir statüsüyle 2014 Mart'ından itibaren faaliyetlerini sürdürecek" dedi.
1 milyon 450 nüfusuyla Türkiye'de alan olarak ilk 10'a giren Balıkesir'de, köylerin önemli bir bölümünün dağ köyü olması yüzünden ciddi bir sıkıntı beklendiğini söyleyen Pekel, "Özellikle hizmet birimlerinin belki maaş almaları mümkün olamayacak. Çünkü henüz bütçeleri yok, tarifeleri yok, kadroları yok. Bunlarla ilgili tavsiye işlemlerinin ne zaman biteceği henüz belli değil. Bunun üniversite çevrelerince, yerel yönetimlerce geniş tabanlı tartışılıp ele alınması gerekir dememize rağmen, bugün gelinen noktada ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.
(TK-MŞ)

14.01.2013 18:08:43 TSI

Editör: Wan Haber