Balyoz davasına ilişkin gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, toplanan deliller ışığında karara etkisi bulunmayacağı için eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmediğini açıkladı.
Özkök ile Yalman'ın sanık ve avukatları tarafından ısrarla tanık olarak dinlenilmesinin istenildiği hatırlatılan gerekçeli kararda, "Adı geçen tanıkların, sanıklara atılı suçun niteliği göz önüne alındığında toplanan kanıtlara göre beyanlarının alınmasının karara etkisi bulunmadığı, kanıtın amaca uygun olmadığı değerlendirildiğinde; tanık gösterilmesi isteğinin mahkeme üzerinde kamuoyu nezdinde baskı oluşturmak amacıyla yapılması, seminer ve diğer belgelerin gerçek olması nedeniyle de tanıkların dinlenilmesinin sonuca etkili olmadığı kanaatine varılarak talep reddedilmiştir" denildi.
Sanık avukatlarının duruşmaları boykot ederek davalara girmedikleri hususunda da açıklamalara yer verilen gerekçeli kararda, avukatların reddedilen talepleri konusunda temyiz mercisine gitmek yerine usule uygun olmayan bir uygulama ile hukuka aykırı olarak duruşmalara girmeme şeklinde tepkide bulundukları ifade edildi. Sanıkların da avukatlarının duruşmalarına katılmayacağına ilişkin ortak imzalı bir dilekçe sunduklarının belirtildiği kararda, "İstanbul Barosu'ndan mahkemeye avukat tayin edilmeyeceği belirtildi. Savcılık mütalaasının ardından sanık müdafilerinin karar verilmesini engellemek veya yargılamayı uzatmak amacıyla savunma yapmayacakları anlaşıldı. Mahkememizce tüm yapılan usulsüz davranış ve yargılamayı kilitleme çabalarına karşı gösterilebilecek azami sabır gösterilmiş ve bir kez daha sanık avukatlarına savunma hakkı için fırsat verilmiştir" denildi.
"Kendi mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen kendi hareketleriyle neden olan sanıklar, bu durumdan kendi lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler" diyen mahkeme, sunulan bütün imkanlara rağmen bu hakkı kullanmayan sanıkların bu durumda kendi lehlerine sonuç çıkararak, haklarının ihlal edildiğini ileri sürmesinin mümkün olmadığını belirtti.
(YM-ET-CC-Y)

07.01.2013 16:11:58 TSI

Editör: Wan Haber