"Balyoz" davasına ilişkin hazırlanan gerekçeli kararın yazım işlemi tamamlandı. Bin 500 sayfadan oluşan gerekçeli kararda, esas olanın demokratik sistem olduğu vurgulandı. 362 sanık hakkında değerlendirmeye yer verilen gerekçeli kararda, dosyası ayrılan 3 sanık hakkında herhangi bir değerlendirme yapılmadı.
"Balyoz" davasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 21 aylık yargılama sonucunda 21 Eylül 2012'de kararını açıklamıştı. 324 sanığın "darbeye teşebbüs etmek" suçundan 13 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına ve 1 sanığın "belge saklamak" suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, 36 sanığın da beraatına hükmedilmişti. Davaya ilişkin kararın açıklanmasının ardından mahkeme heyeti, 24 Eylül'den itibaren Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki odalarında gerekçeli kararı yazmaya başlamıştı. Yaklaşık 2 ay süresince burada çalışan mahkeme heyeti, gerekçeli kararın yazım işlemini tamamladı.
Yaklaşık bin 500 sayfadan oluşan gerekçeli kararın ilk 149 sayfasında, 367 sanığın kimlik bilgileri yer aldı. Birleşen 3 iddianamenin ve savcının davaya ilişkin görüşünün de özetle anlatıldığı gerekçeli kararda, deliller tek tek sıralandı. Gerekçeli kararda 100 sayfayı aşkın bölümde ise genel değerlendirmelere yer veridi.
"Darbe" suçunun geniş bir şekilde ele alındığı değerlendirme bölümünde, tanıkların neden dinlenmediği, yargılama aşamasında neden rapor alınmadığı, bilirkişi taleplerinin neden kabul edilmediği ve yargılama aşamasında sanık avukatlarının neden duruşmalara katılmadığı, sanıklara verilen hapis cezalarında neden takdir indirimi uygulanmadığına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. "Darbe" suçuna ilişkin eski TCK ve yeni TCK arasındaki farkın da değerlendirildiği gerekçeli kararda, suç tarihi ve lehe olması nedeniyle eski TCK'dan hüküm kurulduğu anlatıldı. 367 sanıklı davanın gerekçeli kararından dosyası ayrılan 3 sanık ile haklarında yanlışlıkla dava açılan 2 kişi hakkında değerlendirme yapılmadı.
Gerekçeli kararın yazım işleminin tamamlanmasıyla Mahkeme Başkanı Ömer Diken, artık çalışmalarına Çağlayan Adalet Sarayı'nda devam edecek. Başkan Diken'in burada devam eden diğer davalara katılacağı, üye hakimler Ali Efendi Peksak ve Murat Üründü'nün ise karar üzerindeki imla hatalarını düzelteceği öğrenildi.
Davaya ilişkin kararında mahkeme, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'i 20 yıl hapisle cezalandırmıştı.
Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanık, 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmış; hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 214 sanığın 16 yıl, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 sanığın 13 yıl 4 ay, bir sanığın 15 yıl ve emekli Albay Hakan Büyük'ün 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.
(YM-ÇK-OK-Y)

05.12.2012 13:59:01 TSI

Editör: Wan Haber