HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Saray ile hükümet arasında çözüm süreci konusunda sert tartışmalar yaşanıyor” dedi.

AKP içerisinde süreçle ilgili olarak yeniden masaya oturulması noktasında derin ayrılıklar yaşandığını belirten Baluken, bu konuda Erdoğan’ın tavrına dikkat çekti. Erdoğan’ın muhataplık açıklamasının hedefinin aslında hükümet olduğuna işaret eden Baluken, ‘’Muhatabı halk belirler’’ dedi.

Bu konuda asıl muhatabın Erdoğan olmadığını kaydeden Baluken’in açıklamasından satırbaşları şöyle: “Erdoğan, uzun süreden beri yasaları ve anayasayı hiçe sayarak, fiili bir rejim değişikliği yaparak yetki alanına girmeyen konularda perspektif belirliyor. Buna öncelikle cevap vermesi gereken Başbakan ve hükümet yetkilileridir. Davutoğlu, Erdoğan’ın hükümetin görev alanına giren bir konuda hangi yetkiyle konuştuğunu , onun söylediklerinin kendilerini bağlayıp bağlamadığını ifade etmelidir.”

“Hükümete istikamet belirliyor”

“İlginçtir bazı hükümet yetkililerinden, AKP içinden demokratikleşme paketleri ve çözüm sürecinin farklı formatlarla yeniden gündeme geleceğine yönelik mesajlar verildiği bir dönemde Erdoğan; böyle bir çıkış yapıyor, hükümete talimat veriyor, istikamet belirliyor. AKP içerisindeki etkin bir isim olan Bülent Arınç’ın çözüm sürecine dönülmesi ile ilgili açıklamalarının hemen ardından Erdoğan’ın bu çıkışı dikkat çekicidir.

“AKP içinden itiraz var”

“Hükümet ve Saray arasında çok ciddi ve sert tartışmalar olduğu yönünde duyumlarımız var. AKP kulislerine yansıyan bilgilere göre, 40 günü aşkın bir süreden beri sokağa çıkma yasağı adı altında terör boyutuna varan uygulamalar, iktidar partisinde de çok ciddi ve sert tartışmalara yol açıyor, itirazlar yükseliyor. Böyle bir aşamada Erdoğan, hükümet yetkililerine talimat verircesine harekete geçiyor, yetkinin kendi inisiyatifinde olduğunu hatırlatmak gereğini hissediyor.”

“Erdoğan tahakkümü”

“Biz bir an önce Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak eşit ve özgür müzakere koşullarının sağlanması gerektiğini söylemeye devam edeceğiz. Davutoğlu’nun, hükümetin bu konuda ne düşündüğünü bilmiyoruz. Erdoğan’ın hükümeti tahakküm altına alarak ortaya koyduğu siyasi dizayn süreciyle karşı karşıyayız. Çözüm sürecindeki muhataplıkları belirleme yetkisi Erdoğan’a değil halka aittir. Öcalan, PKK ya da HDP’nin muhataplığı konusunda karar verici olan halktır. Eğer sorun çözümlenmek isteniyorsa halkın belirttiği muhatapları dışında bir muhatap alma seçeneği yoktur.” (BirGün)

Editör: Wan Haber