Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, engelli yolcuların havacılık hizmetlerinden hiçbir sorunla karşılaşmadan faydalanabilmesi amacıyla yürüttüğü 'engelsiz kuruluş çalışmalarına' sıcak hava balon işletmelerini de dahil ettiğini bildirdi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, engelli yolcuların havacılık hizmetlerinden hiçbir sorunla karşılaşmadan faydalanabilmesi amacıyla yürüttüğü Engelsiz Kuruluş çalışmalarına sıcak hava balon işletmelerinin de dahil edildiği bildirildi. Çoğunlukla Kapadokya Bölgesi'nde faaliyet gösteren sıcak hava balon işletmelerin gerekli şartları yerine getirmesi suretiyle engelli vatandaşlara da bu alanda da hizmet verilebilmesi hedefleniyor. Gereklilikleri yerine getiren işletmelere SHGM tarafından Engelsiz Balon Kuruluşu Sertifikası verilerek, hizmet tarifeleri üzerinden gerçekleştirilecek tüm işlemlerinde yüzde 15 indirim uygulanacak.
Balon işletmelerinin Sertifika almaları için filolarında en az bir adet engelli vatandaşlara göre dizayn edilmiş balonu ve sepetini bulundurması gerekiyor. Filoda bulunan balonun engelli kullanımına uygun dizayn edildiğine ilişkin üretici firmanın vereceği teknik raporun da SHGM'ye sunulması isteniyor.
İşletmelerin ayrıca uçuş bölgesine ulaşımı sağlayan araçlarda engelli yolcular için oturma alanları belirlemeleri ve bu yolcuların iniş-biniş işlemlerinde gerekli kolaylıkları sağlaması gerekiyor. Yerine getirilmesi gereken diğer bir şart ise, işletme bünyesinde engelli kullanımına uygun giriş-çıkışlar ve lavabolar bulundurulması.
Türkiye'de sıcak hava balonculuğunun geliştirilmesi ve turizme daha fazla katkı sağlanabilmesi amacıyla SHGM tarafından kısa bir süre önce balon uçuşlarının su üzerinde, deniz ve göller üzerinde uçuş yapabilmesine imkan veren düzenleme hayata geçirilmişti.
Türkiye'deki balon işletmelerinin sayısı 10 yıllık bir süreçte 6'dan 21'e yükselirken, bu işletmelerin filolarındaki balon sayısı da dört kat artarak 43'ten 187'ye ulaştı.
(EY-ÖK-Y)

17.12.2012 13:37:44 TSI

Editör: Wan Haber