Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Bursa ve İstanbul'da üç gün süren oturumlardan oluşan '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nde Balkan savaşlarının 100. yılında dünya barışına dikkat çekildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda yapılan törenle sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi bir çalışmanın gerçekleştirilerek 'Balkanlar ve göç' meselesinin mercek altına alındığını söyledi. Dünya başkenti İstanbul ile tarih başkenti Bursa arasında yakın bağlar bulunduğunu belirten Başkan Altepe, "Göç, büyük yıkım. Balkanlar tarih boyunca stratejik topraklar, uğruna kavgaların yapıldığı, çok kültürlü yapısıyla tampon olan, büyük sıkıntıların yaşandığı önemli bir bölge özelliğindeydi. Bursa'nın nüfusunun çoğunluğu Balkan göçmeni. Toprakları bırakmak kolay değil, canını, neslini kurtarmak için yapılan zorunlu yıkım büyük bir meşakkat içeriyor. Göç bizim de ders almamız ve bugünlerin kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlatan bir durumdur" diye konuştu.
Altepe, kendi ailesinin de yaklaşık 100 yıl önce göçü yaşadığını ifade ederek, "Bursa, İstanbul ve Türkiye olarak her zaman Balkanlar'da olmaya gayret ediyoruz. Ecdat yadigarı Balkanları boş bırakmıyoruz. Uzun yıllar oradan uzaktık ancak artık Türkiye destek gücünü yeniden kazandı. Balkanların yanındayız, etkinliklerimizi sürdürüyor ve işadamlarıyla birlikte oradaki çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz" dedi.
Başkan Altepe, kongrenin kitabının da hazırlandığını kaydetti.
AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de konuşmasında, "Bu topraklarda çok acılar çekildiğini biliyoruz. Bu acılar, Balkanlar için yapılan çalışmaların da desteğiyle dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi.
Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ise geçmişi unutmadan geleceğe adım atılması gerektiğini ifade ederek, "Bursa'da şunu gördüm ki, Türkiye Rumeli'ye hiçbir zaman elveda dememiş, gönlüyle, ruhuyla her zaman Rumeli'nin yanında olmuştur" şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü adına Prof. Dr. Ali Arslan, kongrenin barışa katkı sağlamasının önemine vurgu yaptı. Barışa önem verirken acıları unutmanın da mümkün olmadığını belirten Arslan, kurucu başkent Bursa'nın tarihte çok önemli olduğunu söyledi. Arslan, Balkanlara kökeni olan herkesin canlı birer arşiv olduğunu ifade ederek, tarihin hatıralarla gün yüzüne çıkarılabileceğini ve bunların kayıt altına alınabileceğini belirtti.
Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turhan Gençoğlu, "Tarih boyunca göçler devam etmiş ve ortaya çıkan meseleler çözülememiştir. Bu konu, uluslararası olduğunda büyük sorunlar ortaya çıkmakta ve çözülememektedir. Göçün en çok yaşandığı ülke ise maalesef biziz. Göç sebebiyle gelenlerin sorunları, geride bırakılan eserler gibi pek çok konu uzun zaman çözüme kavuşturulamamıştır" dedi.
Gençoğlu, toplantının uluslararası ilişkilere ışık tutacak, gelecek için dostluk ve kardeşliği sağlayacak bir amaca hizmet ettiğine dikkati çekti.
Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, göçün Balkanlar'ın kanayan yarası olduğunu belirterek, "Biz şu an buradayız ama göç bir yerlerde halen devam ediyor. Prof. Dr. Justin Mccarthy'nin dediği gibi dünyada en büyük soykırım Balkanlar'da Türklere yapılmıştır. Bizler de bunu duyurmalıyız. 1,5 milyon insanımızı Balkanlar'da katlettiler, 5,5 milyon insanımızı da göçe mecbur bıraktılar. Bursa, evlad-ı fatihan torunlarımızın yoğun yaşadığı bir şehirdir. Camiamızın ağabeyi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Bölükbaşı, kongrenin kitabının hazırlandığını da sözlerine ekledi.
(MŞ)

07.12.2012 18:07:40 TSI

Editör: Wan Haber