BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Balkanlardaki varlığımızı eskisinden daha güçlü devam ettirmenin yolunun ekonomiden geçtiğine dikkati çekerek, günümüzün eko-politik şartları Balkanları bölgesel güç olma iddiamız için gayet uygun." şeklinde konuştu.

Osmanlı'nın Balkanlar'dan ayrılışın 100. yılında Bursa, 'Balkan Ekonomi Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Çelik Palas Otel'de düzenlenen zirvenin tanıtım toplantısına Vali Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı ve Proje Başkanı Şahap Aktaş katıldı. Katılımcılar yapılacak zirvenin içeriği ve önemi hakkında bilgiler verdi.

ELVEDA RUMELİ DİYORDUK, ARTIK MERHABA RUMELİ DİYORUZ

Toplantıda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu; "Elveda Rumeli dediğimiz coğrafyaya, 'merhaba Rumeli' diyoruz yeniden, 'merhaba Balkanlar' diyoruz yeniden. Demek durumundayız. Rakamları bakılınca Türkiye'nin 7,5 milyar dolarlık bir ihracatının olduğu, çok önemli 2 milyar dolarlık bir yatırımının olduğu çok önemli bir coğrafya. 12 ülke, Avrupa'nın kalbi, Avrupa'nın kaderi hep buradan belirlenmiş. Asırlarca bu coğrafyada beraber yaşamışız. Bu güne gelinceye kadar pek çok şeyi paylaşmışız. O nedenle de bu zirvenin önemi bir kat daha artıyor." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise zirvenin zamanlama açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Hem Balkan savaşlarının 100. yılı, hem de şu anki süreçte önemli bir konu. Bu konuda bu zirve çok önemli. Balkanlar stratejik bir bölge, bizimde yüz yılardır aynı çatı altında yaşadığımız, çok etnikli çok dinli çok kültürlü dünyanın en stratejik ve hassas bölgelerinden biri. Türkiye'nin her zaman içinde olması gereken bir bölge ve etkin bir ülke olup rol alması gerekiyor." şeklinde konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise Türk televizyonlarında uzun zamandır Balkanlar'da çekilen veda dizilerinin gösterildiğine dikkat çekerek "2012 yılı egemen ülke olarak Balkanlar'dan çekilişimizin 100. yılı. Geçen yüz yıla kadar bize yurtluk eden bu topraklar bugün pek çoğumuz için özlemle andığımız hikayelerden ibaret. İnsanları ve milletlerin idealleri bazen onların beklediğinden çok faklı tezahür edebiliyor. Bugün bizim Balkanlarda ki varlığımız eskisinden daha güçlü devam ettirmemizin yolu da ekonomidir. Günümüzün eko politik şartları Balkanları bölgesel güç olma iddiamızın üstlerinden biri haline getirmemiz için gayet uygun." şeklinde konuştu.

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı ise, zirvenin önemine dikkat çekerken, "Yeni dünya düzeninde ülkeler arasında her ne kadar sınırlar olsa da, diller, dinler, gelenek ve görenekler ne kadar farklı olsa da insanlığın ihtiyaçları aynı." dedi.





CİHAN

Editör: Wan Haber