Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nin sonuç bildirgesinin kitap haline getirileceğini söyledi.
Başkan Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nin tarihi gerçeklere ele almasının yanında İstanbul ile Bursa'yı bir kez daha bütünleştirdiğini ifade etti. Kongreye katılanların Balkan Savaşları ve Balkanlar'dan Türkiye'ye uzanan göçle ilgili dikkat çekici tespitlerde bulunduğunu anlatan Altepe, göçmen halkın geçmişte yaşadıklarına dair bilgilendirmelerin yapıldığı kongre gibi programlarla İstanbul ile yeniden iş birliği yapmak istediklerini belirtti.
'1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi' sonuç bildirgesinin takip edemeyenler için kitap haline getirildiğini de ifade eden Başkan Altepe, talep eden her yere ulaştırılacak olan bu kitabın da önemli bir kaynak veri olacağını sözlerine ekledi. Başkan Altepe, "Bu kaynak eser binlerce adet basılarak, kişisel, ulusal ve uluslararası her birime ulaştırılacaktır. Burada 2 gün boyunca ciddi bir emek verildi. Emeğin karşılığı da güzel bir eser oldu. Biz de takip edemediğimiz oturumları bu kitap vasıtasıyla görmüş olacağız" dedi.
Son Bulgaristan göçünde nüfusun üçte ikisinin Bursa'ya yerleştiğini ve göçle ilgili belediye arşivlerinde her biri kitaba konu olacak önemli fotoğrafların bulunduğunu vurgulayan Başkan Altepe, kongre kitabının hazırlanmasında Büyükşehir Belediyesi'nin arşivlerinden de yararlanılacağını ifade etti.
Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı ise, yaptığı yatırım ve hizmetlerle Balkanlar'a büyük önem veren Başkan Altepe'nin Rumeli camiasının hamisi olduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi'nden kongre başkanı Prof. Dr. Ali Arslan da "Başkan Altepe'de sadece kendi şehrini ihya etme değil, başkalarıyla birlikte çalışarak onları da ihya etme alışkanlığını görmenin sevincini yaşadık. Bu anlayış yüzyıllar önce Osmanlılar tarafından uygulanıyordu. Aynı geleneğin güncellenmiş haline Bursa'da şahit olmaktan dolayı mutluyuz" dedi.
Kongreye ABD'nin Indiana Üniversitesi'nden gözlemci olarak katılan Prof. Dr. Frances Trix de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlar'da yaptığı hizmet ve yatırımların kendisinde hayranlık uyandırdığını anlattı.
"BALKANLAR'DAKİ TÜRKLERİ CAMİLER AYAKTA TUTUYOR"
Romanya'dan kongreye katılan Gülten Abdullahoğlu ise yurtdışında Türk olmanın çok zor olduğunu ve oradaki Türkleri camilerin ayakta tuttuğunu ifade etti. Romanya'dan Karadeniz'e kadar Tuna Nehri'nin sol şeridi boyunca tüm camilerin yıkıldığını, camiler yıkıldıktan sonra karma ailelerin oluşmaya başladığını vurgulayan Abdullahoğlu, bu yüzden ikinci neslin milli kimliğini kaybettiğini anlattı. Abdullahoğlu, kendisinin de Sultan 2. Abdülhamid'in şahsi servetiyle yaptırdığı 100 yaşındaki bir cami vasıtasıyla köklerini koruyabildiğini vurguladı.
(MŞ)

08.12.2012 11:27:36 TSI

Editör: Wan Haber