Konak Belediyesi yemekhanesi Boşnak yemeklerine ev sahipliği yaptı. Bir yandan hamur açan, bir yandan da Boşnak ezgileriyle halay çeken kadınlar keyifli bir gün geçirdi. Başkan Tartan'ın da eşlik ettiği şölende mis gibi yemek kokuları arasında gerçekleştirilen etkinlikte Boşnak yemek kültürü bir kez daha hatırlandı.
İzmir Boşnak Derneği'ne üye 100 kadın, Konak Belediyesi yemekhanesinde düzenlenen şölenle Bosna ve Boşnak mutfak geleneğini yeni kuşaklara aktardı. Konak Belediyesi ve İzmir Boşnak Derneği'nin düzenlediği etkinlikte eski ve yeni kuşaklar bir araya geldi, birbirinden lezzetli yemekler hep birlikte pişirildi. Elde açılan Boşnak böreği (Pita), geleneksel Kaymaklı biber (Soka) ve vazgeçilmez tat Kaçamak (Puro), Boşnak Mutfağı Tanıtım Şöleni'nin öne çıkan tatları oldu.
Boşnak katliamının, başlangıç günü olan 9 Ocak'ta düzenlenen anma töreniyle hatırlatan tek belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, insanlık dramlarını unutturmayacaklarını; kültür ve gelenekleri ise yaşatacaklarını vurguladı. Toplumların kültürlerini yaşattığı sürece geleceğe koşabileceklerine dikkat çeken Başkan Tartan şöyle konuştu:
"Bizim kültürümüzü yansıtan bir buluşma yaşadık. Anneannelerden, geçmiş kuşaklardan gelen kültür önce kızlara, onların da çocuklarına aktarıldı. Burada asıl önemli olan bir araya gelmek, paylaşmak. Bir parça börek, bir bardak çay bazen bahane oluyor ve yıllardır görülmeyen dostlarla bir araya geliniyor. Bugün tekrar birbirimizle kucaklaşmış olduk."
İzmir Boşnak Derneği Başkanı Hamza Yavuz "Başkanımız Hakan Tartan bizi bir araya getirdi. Güzel yemekleri hep birlikte yaptık, öğrenmek isteyenlere püf noktalarını gösterdik" dedi ve Başkan Tartan'a teşekkürlerini iletti.
İzmir'de yaşayan Balkan kökenli yurttaşları bir araya getiren etkinlikte yöresel oyunlar oynandı, halay çekildi. Anneanne ve babaanneler Göçmen türküleri söyledi. Dayanışma ve paylaşımın en güzel haliyle yaşandığı Boşnak Mutfağı Tanıtım Şöleninde ilk servisi ise Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan gerçekleştirdi. Hünerli ellerin açtığı Boşnak böreğini dilimleyen Başkan Tartan, konuklara kendi elleriyle servis yaptı.
(HK)

15.01.2013 10:30:41 TSI

Editör: Wan Haber