Karakovan balının her şeyiyle beraber insan vücuduna şifa olduğunu vurgulayan Çelik; "Diğer ucuza satılan balların içinde şeker ve glikoz vardır. Karakovan balında bunlar yoktur ayrıcı mum da yoktur. Yani siz petekli balı yedikten sonra ağzınızda sakız gibi madde kalıyorsa bu yapay bir malzeme olan mumdur, karakovan balında bu mumu da arı yapar yani doğaldır ve ağzınızda erir. Bir de en basit olarak şöyle anlayabiliriz; İnsan balı yediği zaman boğazda bir yanma olur eğer bu yanma oluyorsa bilin ki bu balda bir katkı var. Doğal olan bal hiçbir zaman boğazı yakmaz. Şeker hastası yediği zaman rahatsız olmaz. Bazı şeker hastalarım var günde 5 sefer insülin vursa bile yediği baldan rahatsız olmuyor." şeklinde konuştu.

"Bu sistemde tel yok, içinde mum yok tamamen doğa"

Çelik, karakovan balının önemli özelliklerinden biri hakkında da şu bilgileri verdi; "Daha önceleri, babam zamanında bunu daldız içerisinde yaparlardı. Şimdi o daldızlara bakmak zor olduğu ve içindeki arı öldüğü için şimdi bu sisteme çevirdiler. Bu sistem de tel yok, içinde mum yok tamamen doğaldır, peteği de arı kendisi yapar. Kovandan peteği kopardığınızda hiç zorlanmazsınız. Tamamen arını yaptığı bir baldır. Bunu yemek şifa. Ama fenni kovan balı siyah da olsa kara kovan balı değildir, bazıları bu balları kara kovan balı diye satıyorlar. Siyah beyaz bal arasında hiçbir fark yoktur. Siyah bal anaç arının yaptığı baldır, beyaz olan da oğul balıdır. "

"Karakovan balının süzmesi olmaz" 

Vatandaşın balı yediğinde ağzında mum kalıp kalmadığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Çelik karakovan bal ile fenni kovan bal arasındaki diğer farklılıkları şu şeklide sıraladı; " Sakız gibi bir mum ağızda kalıyorsa yapay bir petek olduğunu gösterir. Görünüşünde de bal petekleri komple doluysa, bunu arı nasıl doldurur? Bunu şekeri vereceksin arı dolduracak. Ama karakovan balında peteklerin hepsinin dolu olduğu görülmez hep yarımdır. Bunlarda hiç arıya bakım olmadığı için bütün petekleri dolduramıyor. Bir de bunu içinde tel yoktur. Diğer fenni kovan balların içinde tel vardır. Mumu tutturmak için balın içine tel koyarlar. Fiyatları da yüzde yüz farklıdır. Fenni kovandan yılda 3 sefer bal alırsın ama karakovanda yılda 1 sefer alabilirsin. Bir de Karakovan balının süzmesi olmaz. Çok iyi balcılık yaparsın kendin eritirsin saklarsan ancak bu şekilde olur yoksa kara kovan balının süzmesi olmaz, zaten petek arının kendi mamulüdür. Süzme kara kovan balı diye satılan balları vatandaşlarımız itibar etmesinler. Ucuz ballara mesela 10 liraya 15 liraya mahallelerde, cami önlerinde satılan ballara rağbet etmeyin. Biraz fazla verin, bal için şifa için. Şifa Allah'tan gelir arı bize değil de kendisine çalıştığı için en iyisini toplamaya gider. 15-20 liraya aldığınız ballarda muhakkak şeker vardır" (iha)

Editör: Wan Haber