Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, yaptığı açıklama ile Balıkesir'de 35 bin ile 45 bin arasında işsiz olduğunu söyleyerek, zamanında istihdama katkıda bulunan ancak bugün kapalı konumda olan fabrikaları gündeme taşıdı.
Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Demirer, Balıkesir'de yıllar önce kapanan Seka, Pamuklu Dokuma ve Muharrem Hasbi Un Fabrikası'na dair açıklamalarda bulundu. Ahmet Demirer, "TÜİK verilerine göre Balıkesir nüfusunun 1 milyon 154 bin 314 kişi olduğunu, bunun 576 bin 656'sının kadın, 577 bin 658'inin erkek olduğu açıklanmıştır. Balıkesir'de yapılan müracaatlarla kayıt altına alınmış yaklaşık 35-45 bin işsizin bulunmaktadır" dedi
Demirer, 1981 yılında 185 lojmanı, sosyal tesisleri ve diğer varlıkları ile birlikte yaklaşık 198 milyon dolara kurulan Balıkesir SEKA Kâğıt Fabrikası'nın 13 Mayıs 2003'te özelleştirildiğini, Balıkesir'e önemli bir istihdam alanı ve ekonomik katkı sağlayan fabrikanın yapılan özelleştirme sonrasında geriye kalan yaklaşık 285 çalışanını da işten çıkarttığını vurguladı. Demirer "Bu fabrika 9 yıldır kapalı durumdadır. Fabrika ile ilgili olarak açılan davalarda yargı özelleştirme kararını iptal etse de karar uygulanmamıştır. 1950'lili yıllarda kurulan ve 1956 yılında üretime başlayan Balıkesir Pamuklu Dokuma T.A.Ş. uzun yıllar ilimize hizmet vermiştir. Çok ortaklı kurulan bu fabrika faaliyet gösterdiği dönemlerde bünyesinde yaklaşık olarak bin ile bin üç yüz personel istihdam etmiştir. Geniş bir alana sahip işletme, süreç içerisinde faaliyetini durdurmuş olup ilimizdeki istihdam kapısını da kapatmıştır. Kayıtlarda halen faal olan Pamuklu Dokuma Fabrikası 30 yılı aşan süredir faaliyet göstermemektedir" dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Muharrem Hasbi Un Fabrikası'nın ülkemizin ilk modern un fabrikalarından biri olduğunu, bu fabrikanın Balıkesir ve bölgenin ihtiyaçlarına göre kendini yenilediğini ve genişlediğini hatırlatan Demirer "Ancak bu modern fabrikada süreç içinde faaliyetini durdurmuş olup uzun yıllardır faaliyet göstermemektedir. Bunun yanı sıra Bal Süt, Mor Tic. A.Ş., Bor Tic. A.Ş. gibi işletmeler ilimizde var olmasına rağmen faaliyetlerini durdurduklarından ilimizde istihdam sağlamamaktadır. Son yıllarda organize sanayinin kurulmasıyla sanayide kendini geliştiren ve hızlı adımlarla ilerleyen Balıkesir sanayimiz gelişmeye devam etmektedir. Temennimiz istihdama yönelik projelerin hızla ilimize kazandırılması ve faaliyetlerini durdurmuş olan işletmelerinde yeniden faaliyete geçirilerek ilimizde istihdam alanlarının hızla genişletilmesidir. Yapılan son düzenleme ile Büyükşehir statüsü kazanan ilimiz esnafı, işçisi ve işverenleriyle birlikte çok daha güzel yarınlar yaşayacaktır" dedi.
(BD-

30.01.2013 16:08:54 TSI

Editör: Wan Haber