Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, daha çok kurum içi çalışmalarla geçirdikleri 2012 yılını başarılı bir şekkilde tamamladıklarını, 2013 yılında ise kurum dışı çalışmalarda önemli hizmetlerin tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi. Çalışkan, hizmet anlayışlarıyla iglili olarak, "Temel yaklaşım vatandaş odaklı hizmet anlayışıdır" dedi.
SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 2012 yılının genel bir değerlendirmesini yaptı. 2013 yılında planlanan çalışmalardan da söz eden İl Müdürü Çalışkan, özellikle merkez müdürlük ile Edremit ve Bandırma ilçelerinde kurumun yeni hizmet binalarının temelinin atılıp inşaatlarının tamamlanacağını söyledi. Basın toplantısını Susurluk ilçesinde yeni tamamlanan SGK Merkez Müdürlüğünde düzenleyen Ömer Çalışkan, modern ve ferah bir bina olan Susurluk SGK Merkez Müdürlüğünün bazı ilçeler için de örnek proje olduğunu, yakın zamanda Burhaniye ilçesine de Susurluk gibi merkez müdürlük binası yapılacağını kaydetti. Balıkesir İl Müdürlüğünün yeni binasının GMKA'nın bitişiğindeki İl Özel İdaresinden satın alınan 3,2 dönümlük alana yapılacağı, işin TOKİ tarafından ihale edileceği, yaklaşık birbuçuk yıl içinde tamamlanıp hizmete gireceği bildirildi. Müdür Çalışkan, merkez ile birlikte Edremit ve Bandırma ilçelerindeki SGK merkez müdürlük binalarının da arsa sorununun kalmadığını, bu iki ilçedeki binaların 2013 yılı yatırım planına alındığını, Nisan-Mayıs ayında inşaatların başlayacağını ve 3-4 içerisinde tamamlanıp hizmete başlayacağını söyledi. Bununla beraber, Ayvalık merkez binası 2012 yılında tamamlandı, Nisan ayında hizmete girecek. Burhaniye ilçesinin temeli temmuz ayında atıldı, hizmet binası tamamlanmak üzere.

PERSONEL YÖNETİMİ
Ömer Çalışkan, 2012 yılını personel eğitimi açısından da olumlu geçirdiklerini, kurum personeline,"öfke yönetimi" ve "stresle mücadele" konularında kişisel gelişim seminerleri verildiğini, sorun çözme odaklı çalışmayı esas aldıklarını bildirdi. Çalışkan, "Tüm bunlar; vatandaş odaklı hizmetlerin alt yapılarını oluşturmak için yapıldı. Ayrıca, mevzuat eğitimleri verildi. Vatandaşlarımız kurum içerisinde sürekli olarak iş ve işlemlerle ilgili sıkıntılar yaşıyordu. Bununla ilgili personel için İş Tabloları hazırladık. Personelimize bunları işlettik, aylık faaliyet tabloları oluştkurduk. Yapılan ve personelin elinde tamamlanmayı bekleyen işlemleri takip edebiliyruz. Bu verimliliği de artırdı. İlçelerdeki merkez müdürlüklerimizde genellikle sağlık aktivasyonu yapılırken bu hizmeti çeşitlendirdik. Şimdi hemen hemen tüm işlemler yerinde yapılıyor. Ağustos ayında 250 bin tarım dosyası tarandı, bunların 65 bin tanesini ilçelere gönderdik, (4/B dosyası). Ayvalık, Gönen ve Bigadiç ilçelerinde 4/B tahsis işlemlerini de verdik. Sındıgrı ilçemizdeki 4/B dosyaların işlemleri Bigadiç merkez müdürlüğümüzde yapılıyor. Toplam 7 iylçede tahsis işlemi yapıyoruz" dedi.
SGK Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan 2012 yılında; 5 bin 699 kişiye 4/A (eski ssk) emeklilik aylığı bağlandığını, 5 bin 864 kişiye 4/B (eski Bağ-Kur) emeklilik aylığı bağlandığını, 27 bin 520 kişiye hastalık rapor ödemesi yapıldığını, bin 288 kişiye iş kazası rapor ödemesi yapıldığını bildirdi. Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili olarak, 17 bin 143 G/1, 2 bin 708 G/2 ve 942 G/3 olmak üzere toplam 20 bin 793 kişinin GSS kapsamına alındığı açıklandı. Ömer Çalışkan,1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hayata geçirilen Genel Sağlık Sigortası (GSS) zorunlu olduğu halde ilgisiz kalındığı, birçok kişiye bu yüzden borçlanma gönderdiklerini, müracaat etmeyenleri G2'den resen tescil ettiklerini belirterek vatandaşların mutlaka gelir testine baktırmaları hususunda uyarıda bulunurken aksi halde bunun maddi karşılığının olacağını söyledi.

E-REÇETE İLE SAHTE HASTALAR DEVRİ BİTECEK
SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 2013 yılının genellikle yatırım yılı olacağını belirtti. Balıkesir merkez binasının 15 ila 18 ay içinde tamamlanacağı, Edremit ve Bandırma ilçelerinin de yeni hizmet binalarının 3-4 ay gibi kısa sürede tamamlanıp hizmete geçirileceği bildirildi. Çalışkan, 2012 yılının kurum içi çalışmalarla geçtiğini, 2013 yılının da kurum dışı çalışmalarla geçeceğini söyledi. Sosyal Güvenlikte kayıt dışının kanayan bir yara olduğunu hatırlatan SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, kayıt dışının önlenmesi için sadece denetimlerin yeterli olmayacağını, sosyal güvenlik bilincinin yaygınlaşmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Kayıt dışı istihdam ile ilgili gelin bilgi ve ihbarları değerlendirdiklerini anlatan Çalışkan, 72 bin belge geldiğini, bunların sigortalılıklarını tek tek incelediklerini söyledi. Sosyal güvenlik bilincini artırmakla ilgili kanun kapsamında Balıkesir'de 12 bin adet çizgi film ve hikaye kitabını okullara dağıtacaklarını belirten müdür Çalışkan, 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan e-reçete uygulamasının özellikle kağıt tasarrufunda kuruma büyük kazanç sağladığını, bu sayede yanlış ilaç verme kavramının da ortadan kalkacağını söyledi. Çalışkan, avuç içi damar izi tanıma yöntemi ile de sahte hasta konularını da ortadan tamamen kaldıracaklarını kaydetti.
SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 2013 Ocak itibariyle Balıkesir'de Sosyal Güvenlik destek primi tescil edilmeyen 10 bin ila 13 bin vatandaşın bulunduğunu, tescil işlemlerinin aralıksız devam ettiğini, vatandaşların çıkan kanun kapsamında taksitlendirmelerden mutlaka yararlanmalarını (36 ay vade imkanı ile yapılandırılıyor) istediklerini söyledi. Çalışkan, yeni hizmet binalarının ardından kuruma ait olan eski binaların ve müştemilatının ne yapılacağı konusunda şu anda belli bir şeyin olmadığını kaydetti. Susurluk merkez müdürü Sadi Satılmış ile il müdür yardımcılarının da hazır bulunduğu değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına Susurluk SGK hizmet binasını gezdiren Ömer Çalışkan, buradaki personel ile birlikte kurum binasının önünde topluca hatıra fotoğrafı çekildi.
(YU)

23.01.2013 18:15:10 TSI

Editör: Wan Haber