Balıkesir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Değirmen Boğazı alanındaki imar değişiklikleri konusu hakkında Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün olumsuz görüş belirtmesini Belediye Başkanı İsmail Ok siyasi baskı olarak yorumladı.
Balıkesir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısı belediye meclis salonunda gerçekleşti. Bir buçuk saat süren toplantıda karara bağlanacak olan evraklar ve komisyona havalesi yapılan evraklar değerlendirildi. Mecliste Ayşebacı Köyü Değirmenboğazı mevkinde yapılacak olan imar revizyonu konusunda Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden istenen görüşü okundu. Karayolları'nın kamusal alana zarara yol açabilir şeklinde görüş belirttiği ve Mimarlar Odası'nda görevli Mimar Cengiz Dikici'nin imar revizyonuna itiraz mektubu yazdığı meclis oturumunda konuşan Belediye Başkanı İsmail Ok, "7.11.2012 tarihli Belediye meclis toplantısında oy birliği ile bu görüştüğümüz bu alanla ilgili imar çalışmasını oy birliği ile oylamıştır. Herkes zaten bu konuda hem fikir. Sadece belediye meclisinden değil imar komisyonundan da oy birliği ile geçmiştir. Ben bu vesile ile hem değerli meclis üyelerimizi hemde Balıkesir kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Bu 2010 yılında başlayan bir süreç ve yıl 2013 aklın yolun bir. Nasıl 7.11.2012 tarihinde Balıkesir belediye meclisi her türlü kişisel yada bir takım kurum kuruluşların çıkarlarından menfaatlerinden hiç bir şekilde etkilenmeden oy birliği ile kararını verdiyse bugünde hür iradeleri ile vereceğine inanıyorum" dedi.
Balıkesir'in geleceği açısından yapılacak olan kavşağın Şamlı Yol kavşağının olduğu yer olduğuna inandığını söyleyen İsmail Ok, "Biliyosunuz İzmir'e giden çevre yolumuz 1.sınıf tarım arazisi hemde o çevre yoluyla 1.sınıf tarım arazisi olmasa bile bu şekilde şehri büyütüp geliştirmemiz mümkün değil. Kara yollarının önerdiği yerden yapıldığında bu çevre yolu, Balıkesir'in şuan bir tek genişleme yolu var imar açısından başka bir yolu yok. Oda kuzey batı buradan bunu geçirdiğimiz anda Balıkesir'in geleceğini karartmış oluyoruz. Balıkesir'i artık imar açısından kımıldayamayacak duruma getiriyoruz. Bunu bire bir görüştüğümüzde karayolları yetkilileri de bizimle aynı fikirdeydi. Ama ne olduysa Karayolları olumlu fikir bildirmesine rağmen Balıkesir belediye meclisinde bu gündeme geldiği zaman 2 gün içinde karayollarından olumsuz yazı gönderildi belediyeye. Neymiş efendim Şamlı otobanı biliyorsunuz bir otoban yapılıyor İzmir İstanbul otobanı onun çıkış yeri Yeniköy yakınlarında bu kavşak oraya 3 kilometreymiş. Dolayısıyla oraya ikinci bir kavşak yapılamazmış. Oysaki Ayşebacı kavşağı yapılması planlanan bu çevre yoluna sadece 300 metre uzaklıkta. 3 km 'ye yakın derken onun onda biri olan 300 metreye böyle bir kavşak yapılmasını nasıl önerebiliyorsunuz. Bunun bütün Balıkesir kamuoyu ve meclis üyelerimizde biliyor. Bunu çok açık ve net söylüyorum birileri Balıkesir belediye meclisinin üzerinden siyaset yapmaya, birileri ile hesaplaşmaya kalkışmasın. Belediye meclisi birilerinin hesaplaşma alanı olmayacaktır" dedi.

SİYASİ BASKI İDDİASI
Meclis toplantısında Ak Parti adına söz isteyen Meclis üyesi Yusuf Hocaoğlu, imar revizyon dosyasının tekrar imar komisyonuna havale edilmesini teklif etti. Dosyada değişen bir nokta ve eklenen bir evrak olmadığını söyleyen Başkan Ok, "Bizi Balıkesir ve çıkarları menfaatleri ilgilendiriyor. Eğer karayollarının önerdiği yerden bu çevre yolu yapılacak olursa iki buçuk km tünel olacak ve 4 km'de viyadük yapılacak hangisi maliyetli olacak? Balıkesir meclis üyelerinin bu günde hür iradeleri ile en doğru kararı vereceğine inanıyorum. Karayolları diyor ki şu önerilen yer kavşak yapmaya uygun değil diyor. Meclis gündemine gelince 2 günde apar topar bir yazı geliyor "düşünülmektedir" diyor. Bakın karar verilmiştir de demiyor bunun altını çiziyorum. 3 yıl olmuş üzerinden bir adım atılmamış. Bu belediye meclisinin dışında tamamen siyaseten birileriyle kavga etmek, birilerini cezalandırmak üzere yapmış olduğu bir atraksyon, dolayısıyla biz bunlara alet olmak istemiyoruz. Elimizde yeni bilgi belge de yok. Konuşalım komisyona havale edelim ama böyle bir şeyde yok. 3 km'ye yakın diyorsun izin vermiyorsun. Balıkesir halkımız bunu değerlendirecektir. Karayollarının bu kararı siyasi iradenin baskısıyla yaptığını Balıkesir'in dağı taşı herkes biliyor. Ne değişti, bu ipe un sermedir. 3 yıl boyunca hardal tanesi kadar yol almamış karayolları. Hatta karar verildi demiyor, düşünülmektedir diyor. Bütün sivil toplum örgütlerinin ortak görüşü Balıkesir büyüyemiyor. Balıkesir'de arsa sıkıntısı var. Çevre yolunu oraya yaptığımızda ne yapacağız. Kocaman bir set. Balıkesir'in bir tek genişleme büyüme yeri var oda kuzey batı tarafı. Bu şekilde yaparsak yeni nesiller bize beddua eder" dedi.
Başkan Ok'un konuşmasının ardından Değirmen Boğazı mevkini ilgilendiren imar revizyon planı 17 oya karşılık 10 oy ile kabul edildi.

ULAŞIMA ZAM
Belediye Meclisi'nde Hakkari'de şehit düşen Piyade Er Mehmet Günaydın'ın isminin Bahçelievler Mahallesi'nde bir parka verilmesi kararlaştırıldı. Tarife Komisyonundan gelen evrakların görüşüldüğü toplantıda özel halk otobüslerin ücretlerinde düzenleme yapıldı. Buna göre 18 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacak fiyatlarda 2012 yılında 1 lira 50 kuruş olan tek binişlik Balkart 1 lira 65 kuruş, Balkart kullanan sivil biniş ücreti 1 lira 30 kuruştan 1 lira 45 kuruşa, 90 kuruş olan öğrenci fiyatı 1 liraya yükseldi.
(BD)

05.02.2013 21:52:58 TSI

Editör: Wan Haber