Balıkesir Barosuna yeni katılan genç avukatlar için tören düzenlendi. Balıkesir Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, bugün sayıları hızla artan hukuk fakültelerinin seri bir şekilde avukat ürettiğini, dolayısıyla mesleğe sınavsız girişlerin çok büyük sıkıntılara yol açtığını bildirdi.
Balıkesir Barosu Sosyal tesislerinde düzenlenen sertifika ve ödül törenine, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, çok sayıda Hakim, Savcı ve Avukatlar katıldı. Törende konuşan Balıkesir Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, "Yeni staj dönemine başlarken, bizlere eğitim katkısı veren ve verecek olan, eğitim çalışmalarında Staj Eğitim Kurulu ile birlikte emek veren sizlerle, staja yeni başlayacak olan stajyer arkadaşlarımızı tanıştırıyoruz. Bu arada emek verenlerin katkılarını unutmadığımızı, unutmayacağımızı vurgulamak için sizlere teşekkür belgelerimizle birlikte küçük de olsa birer armağan sunalım. Böylece, sizler de, baktıkça Balıkesir Staj Eğitim Merkezindeki emek verdiğiniz günleri anımsayın. Yeni staj dönemine, kaldığı yerden devam edecek ve yeni başlayacak olan 43 stajyer arkadaşımızla başlıyoruz. Bu sayı, staj dönemi başladıktan sonra katılacak olanlarla daha da artacaktır" dedi.
Yaşar Meyvacı, Balıkesir Barosu hakkında bilgiler verdiği konuşmasında Balıkesir Barosunun ülkenin en eski barolarından birisi olduğunu (kuruluşu 1920) hatırlattı. Meyvacı, "Balıkesir Barosu, her biri birer kuvay ı milliye kahramanı olan kurucularından aldığı güç ve bilinçle yoluna devam ederken, pek çok baronun henüz oluşturamadığı Staj Eğitim Merkezini kurarak işlevini başarıyla sürdürmenin gururunu yaşıyor. Bizlere bu gururu yaşatan, işini gücünü bir yana bırakıp, özel yaşamından zaman ayırarak, mesleğe yeni girecek arkadaşlarımıza bilgi birikimlerini, deneyimlerini aktaran sizlersiniz" diyerek Staj Eğitim Kurulundaki üyelere teşekkür etti. Yeni avukatlar ile stajyerlere seslenen Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Balıkesir Barosu olarak, genç meslektaşlarımızın, avukatların, yargının kurucu unsurlarından birisi olduğunun bilincinde olmalarını, meslek yaşamları boyunca bu bilinçle davranmalarını çok önemsiyor ve altını çizerek, bu bilinçle mesleklerine sahip çıkmalarının gerekliliğini de vurguluyoruz. Mesleğe yeni başlayacak olan stajyer arkadaşlarımız, avukatlık mesleğini yaparlarken, hak arama ve savunma işlevlerini yerine getirme aşamasında sorumluluklarının ne kadar büyük ve kutsal olduğunun bilincine de, kuşkusuz ki staj aşamasında eğitimlerine katkıda bulunan sizlerin sayesinde varacaklardır. Sizler, bilgi birikiminiz, deneyimleriniz, saygınlığınız, duruşunuz ve tavrınız ile onların karşılarındaki en önemli örneklerisiniz. İnanın ki, onların belleklerinde çok özel bir yeriniz olacak. Bu konudaki katkılarınıza, onlar adına şimdiden teşekkür ederim. Bu arada, Balıkesir Barosu Başkan Yardımcısı Av .Tugay Demiralp koordinatörlüğünde çalışan Staj Eğitim Kurulumuzun Başkanı Avukat Tuncer Çallıoğlu, başkan yardımcısı Avukat Yasemin Dümen ve bu kurulun diğer değerli üyesi meslektaşlarıma yaptıkları özverili çalışmaları, verdikleri yoğun emekleri nedeniyle 'iyi ki varsınız' diyerek teşekkür ediyor, çalışmalarının devamını diliyorum."
Yaşar Meyvacı, Türkiye genelinde avukat sayısının 70 bini aştığını, Balıkesir'de ise İl genelinde Baroya kayıtlı 803 avukatın bulunduğunu söyledi.

HUKUK FAKÜLTELERİ SERİ ÜRETİME GEÇTİ
Balıkesir Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, günümüzde hukuk fakültelerinin seri bir şekilde avukat ürettiklerini ifade etti. Hukuk fakültelerinin plansız ve programsız bir şekilde hızla attırdığını belirten Meyvacı, sınavsız girilebilen tek mesleğin avukatlık olduğunu ve mesleğe yeni başlayan avukatların çalıştıkları sahada kendilerine yer edinmelerinin, hem iş kapasitesi hem de ekonomik anlamda zorlaştığını söyledi. Meyvacı, "Kuşkusuz bu konuda en olumsuz katkı, hiçbir planlama gözetilmeden açılmasına izin verilen ve bildiğimiz kadarıyla sayıları 103'ü bulan Hukuk Fakültelerinin sonucu olan seri üretimden kaynaklanmaktadır. Hiçbir planlamaya dayanmayan bu seri üretime, mesleğimizin sınavsız girilebilen tek meslek olarak kalmasını da eklersek durum daha rahat anlaşılabilir diye düşünüyorum. Yıllardır konuşulan ve tartışılan mesleğe giriş sınavı, yaklaşık 1 ay önce gerçekleştirilen Baro Başkanları toplantısında ele alınmış ve hazırlanmakta olan 4. Yargı Paketinde, bu sınavın hayata geçirilmesi için gerekli girişimlerin yapılması kararı alınmıştır" dedi.
(TS-YU)

24.12.2012 18:47:38 TSI

Editör: Wan Haber