Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde 2012 yılında beyin ölümü gerçekleşen 11 hastadan 8 donör elde edildi. Yüzde 78 başarı ortalaması ile Türkiye'de 214 hastane arasında birinci sırada olan Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nin Yöneticisi Çetin Duran, "Organ bağışında çok başarılı bir ekibimiz var. Ayetlerle organ bağışını açılayarak hasta yakınlarına bilgi veryoruz" dedi.
Duran, hastanenin organ nakli gerçekleştirmede yüzdesel olarak Türkiye 1.'si olduğunu söyleyerek, "2012 yılında 11 beyin ölümü gerçekleşen vakanın 8'i donör olarak organ bağışı gerçekleştirildi. Bu hastalardan 13 böbrek, 6 karaciğer ve 2 kalp başka hastalara nakledildi. Beyin ölümüne bağlı donör sayısında Türkiye'deki 214 hastane arasında birinci sıradayız" dedi
BAĞIŞA 10 DAKİKADA KARAR VERİLİYOR
Gazetecilerin organ bağışı ile ilgili haberlere yer vermesinin organ bağışında etkili olduğunu söyleyen Duran, "Bir hastanın durumu için 5 kişiden oluşan beyin ölümü tespit komisyonu toplanıyor. Bu noktada yoğun bakımında görevli arkadaşlar başarılı bir çalışma yürütüyor. Hastanemiz Organ Nakli Koordinatörlüğü, beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakını ile irtibata geçiyor. Kendilerini bu noktada bilgilendirip organ naklinin önemine dair bilgiler veriyor. Hasta yakınları ilk 10 dakikada kararını vermiş oluyor. Hasta yakınlarının onayı ile organ nakli işlemini gerçekleştirmek üzere hastanemizin bağlı olduğu Bursa'dan özel bir ekip gelerek operasyonu gerçekleştiriyor. Bu işlemleri sıradan doktorlar yapamaz. Organları koruyucu sıvılar veriliyor. Karbondioksit ve Oksijen seviyeleri dengede tutuluyor" dedi.
ORGAN NAKLİNİ AYETLERLE AÇIKLIYORLAR
Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen vatandaşların yakınları ile Organ Nakli Koordinatörlüğü'nde görevli Organ Nakli Koordinatörü Bekir Akdemir ve Sağlık Teknisyeni Fuat Çöken iletişim kuruyor. Personelin güçlü bir iletişimi olduğunu söyleyen Duran, ölen vatandaşın yakınlarının aklında organ nakli hususunda dini sorular olduğunu ve bu sorulara ayetlerle cevap verildiğini söyledi. "Maide Suresi 32. ayetinde ve Kıyame Suresi 3. ve 4. ayetlerinde arkadaşlarımız vefat eden hastanın yakınları ile paylaşıyor. Hasta yakınlarının kararlarında bu ayetler etkili oluyor ve akıllarındaki soru işaretleri cevap bulmuş oluyor" dedi.
(BD-ET)

03.02.2013 09:41:23 TSI

Editör: Wan Haber