CHP İzmir Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay, "Özgürlüklerin esas olduğu, kardeşliğin tüm bölgelerimizde hissedildiği, adalet deyince akla zulmün değil toplumsal barışın geldiği, kalemlerin hiçbir baskı altında kalmadan sadece gerçekleri yazdığı bir Türkiye özlemiyle 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutluyorum. Çalışan gazetecilere 'gökyüzü defteriniz olsun' diyorum" dedi.
CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Canan Kumbasar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Kumbasar, Atatürk'ün 1925 yılında basın özgürlüğü ile ilgili yaptığı konuşmadaki 'Cumhuriyet devriminin kendi zihniyet ve ahlakıyla basınını yine ancak Cumhuriyet'in kendisi yetiştirir. Basın hiçbir nedenle baskı altına alınamaz ve nüfuza tabi tutulamaz' sözlerini hatırlatarak, AK Parti iktidarında gazetecilik mesleğinin en zor günlerini yaşadığını iddia etti. Kumbasar, "Onlarca gazeteci sadece görevlerini yaptıkları için hapis tutulmaktadır. Özgür basın kavramı yok olup, yerini yandaş basın kavramına bırakmıştır. Bu nedenle 1960 yılından beri kutlanan 10 Ocak Basın Bayramı bugün için anlamını yitirmiş bulunmaktadır" dedi.
Görevini yaparken hayatlarını kaybetmiş olan gazetecileri de anan Kumbasar, açıklamadan sonra CHP İzmir Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay'ın mektubunu okudu. Balbay'ın Silivri Cezaevi'nden gazetecilerin gününü kutladığını kaydeden Kumbasar, bu yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne toplumun, aydınların, sanatçıların mücadele gücünün yükseldiği bir iklimde girildiğini ifade etti. Balbay ise mektubunda şunları kaydetti:
"Türkiye'de yaşanmakta olduğumuz karşı devrim ortamı 2012'de ciddi bir dirençle karşılaştı. 1 Mayıs'ta, 19 Mayıs'ta, 9 Eylül'de, 29 Ekim'de, 10 Kasım'da, 13 Aralık'ta toplumsal bilinç CHP bilinci birleşti ve ortaya çok büyük, kalıcı, sürdürülebilir bir enerji çıktı. Böyle bir dönemde hapisteki gazeteci rekorunun Türkiye'de olması boşuna değildir. Zira en büyük siyasal ve siyasetle bütünleşmiş baskı gazetecilerin üzerindedir."
Baskıları dile getirecek gazetecilerin mutlaka bulunacağını kaydeden Balbay, "2012'deki toplumsal uyanış, 2013'te yeni bir iktidar arayışına dönüşecek, medya da bu gerçeği göz ardı edemeyecektir. Bu uyanışta kadınların ve gençlerin başı çekmesi mayanın tuttuğunu ve sağlam olduğunu göstermektedir. Özgürlüklerin esas olduğu, kardeşliğin tüm bölgelerimizde hissedildiği, adalet deyince akla zulmün değil toplumsal barışın geldiği, kalemlerin hiçbir baskı altında kalmadan sadece gerçekleri yazdığı bir Türkiye özlemiyle 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutluyorum. Çalışan gazetecilere 'gökyüzü defteriniz olsun' diyorum" dedi.
(AUÖ-CC-Y)

10.01.2013 13:02:19 TSI

Editör: Wan Haber