Balandı, Van’a akın eden İranlı turistlere de her türlü kolaylığın gösterilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri (Tes-İş)Sendikası Van Şube Başkanı ve aynı zamanda Türk-İş Temsilcisi Naif Balandı, gazetemize gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 30 yıldır Tes-İş Şube başkanlığı yapan ve şube başkanlığının yanı sıra Tes-İş Federasyonu Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Balandı, sendika olarak işçilerin refahı, huzuru, mutluluğu için gayret gösterdiklerini anlattı.

Kendilerine bağlı 6 ilin olduğunu ve yaklaşık 2 bin 500 üyelerinin bulunduğunu söyleyen Balandı, dört yılda bir seçimlerin yapıldığını dile getirdi.

“KADRO MÜJDESİ YAKLAŞIK 750 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR”
Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili açıklamaları, söz konusu işçileri olduğu gibi sendikaları da harekete geçirdi. Yüzbinlerce taşeron işçinin kadroya alınacak olması, Tes-İş Van Şube Başkanı Naif Balandı’yı da sevindirdi. Balandı, Başbakan Davutoğlu’nun asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin yanı sıra, yardımcı işlerde çalışanların da kadroya alınacağı müjdesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Yaklaşık söz konusu müjdenin yaklaşık 750 bin taşeron işçiyi ilgilendirdiğini anlatan Balandı, “Bekleyip göreceğiz. İnşallah bu durum işçilerimizin sıkıntısını da gidermiş olur. Daha önce işçilerimiz evinden endişeli bir şekilde ayrılıp işine gidiyordu. Ama sürekli işçilerde çıkarılma endişesi vardı. Kadro müjdesi onları da çok mutlu etti. Bu düzenlemenin hayata girmesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere, hükümet üyeleri ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu düzenlemenin olmasında sendika olarak kendilerinin de önemli katkılarının olduğunun altını çizen Naif Balandı, “Bizler de Türk-İş ve Tes-İş olarak sürekli görüşmeler yaptık. Taşeron işçilerin sıkıntılarını dile getirdik. Şimdi güzel bir sonuç aldığımızı düşünüyorum. İnşallah bu durum taşeron firmaları da sıkıntıya sokmadan olumlu bir havada tamamlanmış olur” dedi.

BALANDI: “BU MEMLEKETE SAHİP ÇIKALIM”
Van’da deprem sonrası ekonomik sıkıntıların yaşandığını, bazı işverenlerin vergi borçları ve SGK primlerini ödeyemez duruma geldiğini söyleyen Balandı, “Deprem sonrası bazı işadamlarımız sıkıntı yaşadığı için memleketi terk etmeye başladı. İnsanlarımız burayı terk ediyor. Onlara sahip çıkalım. Onların bu başka şehirlere göçünü önlemeye çalışalım. İş bütün sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, bürokratlara, bizlere düşüyor. Eğer birileri sıkıntı yaşıyorsa, durumu iyi olanlar o kişilere sahip çıkmalı. Birbirimize destek olmak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Van’da son zamanlarda İranlı turistlerin sayısında büyük artış olduğunu ve birçoğunun da valizler ve bavullar dolusu alışveriş yaptığını anlatan Naif Balandı, “İranlı turistler bu aralar Nevruz tatili dolayısıyla Van’a akın etmiş durumda. Kentin birçok bölgesinde onların araçlarını görüyoruz. Yine alışveriş yapıyorlar, lokantalarda yemek yiyorlar, eğlence merkezlerinde eğleniyorlar. Rus pazarından tutun da, lüks mağazalara kadar her yere katkı sunuyorlar. Akşamları alışveriş sonrası doldurdukları valizlerle otellere girdiklerine şahit oluyoruz. Benim bir yakınımın oteli var. Geçenlerde orada oturmuştuk. Bir baktım elleri dolu şekilde otele girdiler ve bir süre sonra çıktılar. O tel sahibi yakınım ‘Vallahi bir sürü alışveriş yapıyorlar, çantaları otellere bırakıp yeniden alışveriş için çıkıyorlar’ dedi. Bunlar çok güzel şeyler. İranlı turistlere sahip çıkmak zorundayız. Bu turistlerin herkese büyük faydası var” diye konuştu.

Van’daki işsizlik sorununa da vurgu yapan Balandı, “Günde on kez buraya iş için gelenler var. Van, Türkiye’nin en fazla genç nüfusuna sahip iki-üç şehrinden biridir. Maşallah her evde 5-10 genç var. Bunların çoğu işsiz. Devlet yetkililerimizin ve özel sektörlerimizin bu konuya bir çözüm bulması lazım. Yeni iş alanlarının açılması şart. Ama dediğim gibi bizler mağdur durumda olanlara yardımcı olursak, sorunların azalmasına fayda sağlamış oluruz. Bu güzelim memleketimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Bişar Ulutaş - Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber