Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan paketleme tesisiyle, arı yetiştiricilerinin organik balları piyasaya aracısız sunulacak.
Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Öztürk ve ekinin, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hazırladıkları 'Arı Ürünleri Paketleme ve Pazarlama, Üretim' projesi ile arı üreticilerin umudu oldu.
Yüzde 50'si hibe olan 600 bin TL'lik proje ile OSB'de 2 bin 300 metrekare alan üzerinde, bin 200 metrekare kapalı alana sahip tesis oluşturuldu. 750 üyesi olan Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 500 arı üreticisi de ortak. İçerisinde balın dinlendirilmesi, kavonazlanması ve paketlenmesinin yapılacağı makine ve ekipmanların kurulduğu tesis birkaç eksiğinin giderilmesinin ardından faaliyete geçecek.
Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Öztürk, üretilen organik ve katkısız balların pazar sıkıntısının olduğunu, bunun nedeninin ise piyasadaki glikozlu ve şekerli balların ucuz fiyata piyasaya sürülmesinden ve arı üreticilerin markalaşmamasından kaynaklandığını dile getirdi.
Mehmet Öztürk, normal bir kilogram petek balın fiyatının 40 TL, süzme balın fiyatının 30 TL olduğunu fakat piyasada 2 kilogramı 10 TL'ye bal satıldığını vurguladı.
Piyasanın orijinal olmayan ballarla dolu olduğunu ifade eden Öztürk, bu tesis ile birlikte Adıyaman'da üretilen organik balların piyasaya 'Adıyaman Altın Kekik Keven Balı' adı altında sürüleceğini söyledi.
Öztürk, "Paketleme tesisimiz tamamlandı. Ancak bazı eksiklikler var. Onların giderilmesi için Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş'a konuyu ilettim. İnşallah en kısa sürede eksikliklerimizi tamamlayacağız. Paketleme tesisimizi süzme bal ağırlıklı yapacağız. Çarşı merkezinde Bal Evi açacağız ve organik ballarımızı oradan satışa sunacağız. Bunun yanında üretilen balları iç ve dış piyasaya sunacağız. Adıyaman'da arıcılık daha fazla gelişebilir ama arıcılar ballarını satacak Pazar bulamadıkları için arıcılık fazla gelişmiyor. Şuan Adıyaman'da 53 bin kovan var. Arıcılarımız bunu tam manasıyla sektör haline getirmedi. İnşallah tesisimiz ile birlikte Pazar sıkıntısı yaşanmayacak ve arıcılık daha da gelişecek" dedi.
(AHM-ÖK-Y)

16.01.2013 15:25:48 TSI

Editör: Wan Haber