Trabzon'da bakkalların, market ve zincir mağazalarla rekabet edebilmek amacıyla Bakkallar ve Sebzeciler Odası tarafından oluşturulan ve daha ucuza mal satabilmelerine imkan sağlayan 'Bizim Bakkal' projesi 101 şubeye ulaştı.
Trabzon'da Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası'nın tarafından üyeleri için başlatılan Bakkalım A.Ş. 2013 yılında Giresun'un Eynesil ilçesindeki şubeleriyle birlikte 101 şubeye ulaştı. 2000 yılında kurulan Bakkalım A.Ş. çay ve şeker ile başladığı ürünlerini 8 bin çeşide kadar çıkardı. Projenin ilk ayağının 2000 yılında kendi üyeleri için atıldığını belirten Trabzon'da Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası ile Bakkalım A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Maraba, bakkal amcanın marketleri yenmeye başladığını söyledi.
Son yıllarda Türkiye'de çoğalan büyük marketlerin bakkalları müşteri kaybına uğrattığını ifade eden Maraba, "2000 yılında Bakkallar Anonim Şirketini kurduk. O gün çay ve şeker gibi başladığımız projemize bugüne geldiğimizde 7-8 bin çeşide ulaştık. Şuan şirketimizde 7-9 bin çeşit ürünümüz var. Bugün baktığımızda hedefimize ulaştığımızı görüyorum" dedi.
Türkiye'nin hatta Bakanlığın bu projenin peşinde olduğunu kaydeden Maraba, "Biz bakkalımıza ne kadar çeşit arttırsakta bakkalımızın dışından bakıldığında eski gözüküyorsa bunun pek bir faydası olmaz. Onun için bakkalımızı modern bir hale getirelim dedik ve tabela birlikteliğini sağlamak amacıyla Bizim Bakkal adı altındaki şubelerimizi kurduk ve her şubeye her ayın 15 ve 20 arasında insörtler yapmaya başladık. 30-40 üründe indirime gitmeye başladık. Daha önce çay, şeker gibi, ekmeğe, gazeteye kalmış bakkal arkadaşlarımız şuan kumanya vermeye başladılar. Bu proje Türkiye'ye örnek bir proje olmuştur. Türkiye hatta Bakanlık bile bu projenin peşindedir. Son olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nda (DOKA) belli bir hibe aldık yaptığımız proje kapsamında bu olayı bakkallarımıza yansıttık. Şuan itibariyle 101 şubeye ulaştık. Şuan her açan bakkalımız da memnun bu durumdan. Müşteride memnun buradaki amacımız marketlerden, zincir mağazalardan alınan yapılan günlük alışveriş akşamüzeri bu şehirden çıkıyor. Bizim yaptığımız şekliyle beraber halkımıza iş düşüyor. Onlarında bakkala, küçük esnafa sahip çıkması gerekiyor. Paranın bu şehirde kalması adına çünkü bu şehirde yaşıyoruz. Her gün içiçeyiz iyi günde kötü günde beraberiz. Onun için bakkal esnafına sahip çıkmalarını istiyoruz. Diğer bakkal arkadaşlarımızın da bu proje katılmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Bizim Bakkal projesinin Türkiye geneline yayılmaya başladığını vurgulayan Maraba, şöyle konuştu:
"Bakkal amca marketleri yenmeye çalışıyor şuan için yendi diyemeyiz. Bu projemiz Türkiye geneline yayılmaya başlıyor. Konfederasyonumuz bu olaya öncülük yaparsa Türkiye'de bir merkezini kurarsak o zaman kesinlikle yeneriz diyebiliyorum. Bizim Bakkal şubeleri adı altından bir artış oldu. Şuanda toplam 101 şubemiz var ve her ay 2-3 şube daha ekliyoruz. Elimizde müracaatlar var onları değerlendiriyoruz. Biz bunu kendi üyelerimiz için düşündük ama daha sonra ilçelerimizden talep gelince Of'tan, Beşikdüzü'ne kadar bütün ilçelerimizde hatta Giresun'da, Eynesil'de bile şubemiz var. Biz küçük esnafların, bakkal esnaflarının yaşaması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Bakkalımızın bu projeye katılmasını, vatandaşımızın ise bu projeye sahip çıkmasını istiyoruz."
(OK-ÖS-Y)

21.01.2013 14:02:33 TSI

Editör: Wan Haber