Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Show TV’de yayımlanan “Çocuktan Al Haberi Ünlüler” programında ünlenen ve sosyal medyada kısa sürede binlerce takipçi sayısına ulaşan 5.5 yaşındaki Erzurumlu Efecan Koçyiğit gibi ekran yüzü olan tüm çocuklar için harekete geçti. Bu amaçla bakanlık bünyesinde bir de kurul oluşturuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yurtiçi ve yurtdışından binlerce takipçisi olan “Çitos Efe” için başlatılan kampanya için ilk adımı attı. Efecan’ın özellikle fazla kilolu olması ve her görüntüsünde çikolata, dondurma yemesi, sürekli yemekten bahsetmesiyle birlikte başlatılan kampanyada aile hedef haline geldi. Küçük çocuğun ekrana çıkarılmasının ve sürekli yemek yedirilmesinin çocuk istismarı olduğu belirtildi. Şikayetler üzerine bakanlık, bir kurul oluşturdu.

TEK TEK İNCELENECEK

Bu kurulda, reklam filmlerinde, dizilerde, eğlence programlarında çıkan çocukların durumu tek tek incelenecek. Çocukların aileleri ile görüşülecek. Bu çocuklara psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek, ekonomik anlamda sömürülmeleri önlenecek.

PSİKOLOJİK DESTEK VERİLECEK

Meltem Özgenç imzasıyla Hürriyet'te yayınlanan karara göre; Bu kapsamda ilk olarak Erzurumlu Efecan Koçyiğit’in ailesi ile görüşen bakanlık yetkilileri, aileyi özellikle obezite konusunda uyardı. Efecan’ın doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, ekrana çıkan miniklerin psikolojik olarak da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer aileden, okullar açıldıktan sonra Erzurum İl Müdürlüğü’ne gelerek görüşmelere başlamalarını da istedi.

BAKANLIK SOKAKTAKİ ÇOCUKLARLA İLGİLENSİN

Efecan’ın babası Şahin Koçyiğit ise Hürriyet’e, oğullarının sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve İstanbul’da tatilde oldukları dönemde özel bir hastanede, Erzurum’da ise Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çocuklarının kilosunu normal seviyeye indirebilmek için çalıştıklarını kaydetti.

Şahin şunları söyledi:

“Aile Bakanlığı’nın bizimle ilgili bu girişimini gereksiz buluyoruz. Çünkü biz çocuğuyla çok ilgilenen bir aileyiz. Hem pisikolojisini hem fiziksel sağlığını kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Bu nedenle bakanlık asıl sokakta zorla dilendirilen çocuklarla ilgilense daha mutlu oluruz, hatta destekleriz. Ama tabii ki bilmediğimiz bir nokta varsa da görüşürüz. Erzurum’a döndükten sonra bakanlıktan uzmanlarla görüşeceğiz. Eksik kaldığımız yerler varsa tamamlarız.”

Editör: Wan Haber