Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'de meydana gelen olaylardan ötürü kısmen kapalı bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda iyileştirme çalışması yapacaklarını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi. Gümrük binasında önce brifing alan Yazıcı ve Ergin, ardından gümrük sahasında ve tampon bölgede inceleme yaptı. Güvenlik gerekçesiyle gazetecilerin alınmadığı incelemenin ardından basın toplantısında konuşan Bakan Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın 2007'nin Eylül ayında modernize edildiğini ancak gelişen şartlar nedeniyle kapıda bazı ünite eksikliklerinin oluştuğunu söyledi. Yazıcı, "Tabii eskiyle kıyasladığın zaman son derece modern bir kapı. Ama buranın coğrafi şartları itibariyle genelde gümrük kapıları gümrüklü sahalarda, gümrük hizmetini en iyi şekilde sağlamaya uygun olacak biçimde sınır çizgisine yakın yerde yapılır. Ama burada gördüğünüz gibi, Suriye ile aramızda var olan sınır çizgisi alanına kadar olan mesafe, coğrafi şartlar itibariyle bir gümrük kapısı yapılmasına müsait değil veya maliyeti çok fazla çok yüksek. Yani milyonlarca ton hafriyat yapmanız gerekir" dedi.
Suriye'de yaşanan iç kargaşanın sona ermesiyle kapıdaki ticari aktivenin artacağını söyleyen Yazıcı, "Bütün bunları da dikkate almak suretiyle, bu arada da aktivitenin azaldığını, çok rölanti seviyede olduğunu da fırsat bilerek bu kapının daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor. Brifingde arkadaşlarımız bunları aktardılar, bunları değerlendireceğiz. Yap-işlet-devret modeli kapsamında partnerimiz olan TOBB'un iştiraki Gümrük Turizm İşletmeleri AŞ ile onu konuşup değerlendireceğiz" diye konuştu.
Kapıda tel örgülerin kesilmesi suretiyle bazı sızmalar yaşandığının da kendisine iletildiğini aktaran Yazıcı bunları da giderici önlemler alacaklarını belirtti. Yazıcı, "Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğini emniyet altına almak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriye'ye geçişleri, eşya taşımalarına ilişkin gümrük hizmetleri verilmemektedir. Ama Suriye'den Türkiye'ye giriş yapacak gerek Suriye gerekse üçüncü ülke vatandaşlarının girişlerinde gümrük hizmeti verilmektedir. Yine Suriyeli tüccarların, esnafın, bireylerin Türkiye'den ürün satın alıp ülkelerine götürmelerine de izin verilmektedir. Bu kapsamdaki faaliyet çözümünü vatandaşlarımız çok ilginç bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Türkiye'deki tüccarlar, üreticiler buldukları müşterileri dikkate almak suretiyle ürünlerini bu ara bölgede naklediyorlar Türk araçlarıyla. Suriyeli tüccarlar, tacirler, bireyler ihtiyacı olan ürünleri olmak üzere o bölgeye gelip, araçtan araca aktarmak suretiyle bir ithalat, dış ticaret faaliyeti sürdürülüyor. Günlük 70, 80 TIR dolayında bu gerçekleşiyor. Bu uygulamadan son derece memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. İnşallah bu çoğalır. Bunun çoğalması her iki ülke halklarının lehinde olan bir uygulamadır" dedi.
(ADM-OK-Y)

09.12.2012 18:33:44 TSI

Editör: Wan Haber