Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye giriş kapısında meydana gelen patlamanın ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı bölgeye hareket etti.
Bakan Güler, Ergin ve Yazıcı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından akşam saatlerinde Esenboğa Havalimanı'ndan Hatay'a hareket etti. Gazetecilerin sorularını cevaplayan İçişleri Bakanı Güler, "Başbakan Yardımcımız ve Hükümet Sözcümüz Bülent Arınç, az önce Bakanalar Kurulu toplantısının ardından gerekli açıklamayı yaptı. Ölü sayısını 12 olarak ifade etmişti, ben yolda gelirken ölü sayısının 13'e çıktığını öğrendim. Sayın Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanımızla birlikte Hatay'a gidiyoruz. 27 yaralı var, bunun 9'u Türk, 18'i Suriyeli. Ölenlerin 3'ünün Türk olduğunu tespit ettik" dedi.
19-20 araçta hasar meydana geldiğini bildiren Güler, "Özellikle size belirtmek istediğim nokta, olay anından 2 dakika önce kırmızı renkli, 22 dakika önce de gri renkli iki aracın orada park ettiği ve kesinlikle Suriye'den gelen araçlar olduğu kamera görüntüleriyle tespit edildi" diye konuştu.
İkinci bir patlamanın yaşandığı iddialarına cevap veren Güler, "Patlayan araçlardan birinin patladığı biliniyor. Patlamadan 2 dakika sonra bir başka patlama var, onun da yandaki aracın deposundan olabileceği ifade ediliyor" karşılığını verdi.
"Araç park edildikten sonra terk edenlerin bilgisi var mı" şeklindeki soru üzerine ise Güler, "Bunların hepsini arkadaşlarımız tek tek tespit ediyorlar. Güçlü bir patlayıcıyla patlamanın meydana geldiği ifade ediliyor. Zaten orada 4 nokta var, ikisi kapalı. Kapalı olan ve gümrük lojmanlarının olduğu yere yakın bir noktada patlama meydana gelmiş. Üzücü bir hadise, yaralıların tedavilerine devam ediliyor. Gerekli tedbirler de alınıyor" cevabını verdi.
Güler, 13 ölünün 3'ünün Türk olduğunu belirterek, Suriyeli 10 kişinin kimliklerinin tespit edilmeye çalışıldığını bildirdi.

"ARACIN SURİYE'DEN GELDİĞİ BİLİNİYOR"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, olay anındaki cep telefonu görüntülerinin kimler tarafından çekildiğinin sorulması üzerine, "Ben detayları almadım. Telefonda o tür görüntülerin alındığını arkadaşlar söylediler. Gerekli açıklamayı hükümet sözcümüz yaptı. Onun dışında gidip görmeden açıklama yapmamız mümkün değil. Oradaki arkadaşlar cep telefonu ile görüntü almışlar" diye konuştu.
Yazıcı, "Bize gelen ilk bilgilere göre, aracın Suriye'den geldiği biliniyor" dedi.
(SU-YHY-Y)

11.02.2013 20:21:45 TSI

Editör: Wan Haber