Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir ile devam eden 4 milyar metreküplük LNG kontratının 10 yıl daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Bakan Taner Yıldız, Cezayir'e giderken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Yıldız, arzda sorun olmadığını ama kış aylarının daha rahat geçmesi için ihtiyaç spot alımların olabileceğini söyledi. Yıldız, Cezayir temasları kapsamında öncelikle LNG'de spot alımların görüşüleceğini dile getirerek, Aliağa veya Marmara Ereğlisi'nde takviye gazlara ihtiyaç olabileceğine işaret etti. "Cezayir'de normal kontratımız dışında spot olarak en az 2 LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) kargosu almak istiyoruz" diyen Yıldız, spot alımı olmazsa gazsız kalınmayacağını ama olmasının değerli olacağını ifade etti. Görüşülecek konulardan birinin bu olduğunu belirten Yıldız, diğer konunun, mevcut kontratı uzatmak olduğunu ifade etti. Türkiye'nin doğalgazdaki büyümesinin süreceğe benzediğini anlatan Yıldız, bundan dolayı Cezayir ile devam eden LNG kontratı uzatmaya niyetli olduklarını bildirdi.
Yıldız, Türkiye'nin doğalgazda boru hatlarıyla büyümesini sürdürürken, LNG ile alakalı ihtiyaçlarının da devam ettiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin doğusundan, kuzeyinden, kuzeybatısından gaz girişleri olduğunu hatırlattı. Batıdan girişin iki noktadan olduğunu anlatan Yıldız, bunlar için de uzun dönemli kontratlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Türkiye'nin doğalgazdaki büyümesinin daha hızlı olacağını vurgulayan Yıldız, bundan dolayı Cezayir ile kontrat yapmaya niyetli olduklarını ve kontratın 4,4 milyar metreküp ve toplam 54 kargo olacağını söyledi. Miktarın yine aynı olacağını ama spotlarla bunu takviye etmek istediklerini belirten Yıldız, bunların da sözleşmenin içine konulacağını dile getirdi.

"CEZAYİR İLE PETROL ÜRETİMİ KONUSUNDA DA İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİNDE BULUNABİLİRİZ"
Cezayir'in günlük petrol üretiminin 1,8 milyon varil olduğunu hatırlatan Yıldız, bunun Türkiye tüketiminin iki katına karşılık geldiğini söyledi. Cezayir ile petrol üretimi konusunda da işbirliği görüşmelerinde bulunabileceklerine dikkati çeken Yıldız, Cezayir'in Türkiye'nin doğalgaz aldığı 5 ülkeden biri olduğunu hatırlattı. Yıldız, Katar'ın daha büyük üretici olmasına karşın Türkiye'nin Cezayir'den daha fazla alım yaptığını anlatarak, bu ülkeyle çok daha iyi ilişkiler geliştirebileceklerine işaret etti.

"LNG TESİSİ İÇİN SAROS KIYILARI DÜŞÜNÜLÜYOR"
Bakan Yıldız, spot LNG alımlarının Katar'dan da yapılmaya devam edileceğini bildirerek, Katar'dan Türkiye'de yatırım yapmasını talep edeceklerini söyledi. Türkiye'de bir LNG tesisi kurulmasını isteyeceklerini belirten Yıldız, özel sektörün de bu konuyla ilgilendiğini, özel sektörün yapmaması durumunda bu yatırımı kamunun yapacağını dile getirdi. Yıldız, halen LNG yatırımı için lisans alan ve almaya çalışan şirketler olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin ihtiyaçlarını sorunsuz şekilde karşılaması için Saros kıyılarında bir LNG tesisi kurmasının, hem kendisine hem bölgesine yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu boğazlardaki gemi trafiğini de rahatlatır. Yunanistan ve Bulgaristan için de bu iyi olur. Yıllık minimum 5-6 milyar metreküplük LNG tesisi uygun olabilir" dedi. Yıldız, Fukuşima'daki nükleer kazanın nükleer santrallerden çok LNG piyasasını olumsuz etkilediğini anlatarak, kazanın ardından doğalgaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 arttığına dikkati çekti.

"LİBYA BUNDAN SONRA PETROLDE TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİLERİNDEN BİRİ OLUR"
Libya'da petrol ağırlıklı olmak üzere elektrik iletim ve dağıtım alanlarında çalışmaların olabileceğini söyleyen Yıldız, Türkiye'nin Libya'da yeni petrol sahaları alması gerektiğini dile getirdi. "Yeni siyasi yönetimin bize güvendiğini görüyoruz" diyen Yıldız, "TPAO'nun mevcut sahaları var zaten. Fizan Bölgesi'nde yeni sahalar istedik. Libya bundan sonra petrolde Türkiye'nin en önemli tedarikçilerinden biri olur. Libya bizim için geçici bir ülke değil, kalıcı bir ülke olur. İran'dan azalan miktarı buradan karşılayabiliriz. Şu anda 1 milyon ton alıyoruz ama bunu 1 milyon tonun üzerine çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

BAKAN YILDIZ CEZAYİR'DE
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir'deki temasları çerçevesinde Enerji ve Madenler Bakanı Youcef Yousfi ile görüştü. Görüşmenin ardından her iki bakan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirten Yıldız, Cezayir ile devam eden 4 milyar metreküplük LNG kontratının 10 yıl daha uzatılması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Yıldız, petrol ve yenilenebilir enerji alanlarında da işbirliği fırsatlarını ele aldıklarını söyledi.
Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Yousfi ise, ülkelerinin doğalgaz üretiminde artış olması halinde Türkiye'ye verdikleri doğalgazın miktarını 6 milyar milyar metreküpe kadar çıkarabileceklerini ifade etti.
(EY-OK-E)

05.01.2013 18:43:42 TSI

Editör: Wan Haber