""


Burada balıkların göçünü izleyen Bakan Yılmaz, İnci Kefalı balığına herkesin sahip çıkmasını istedi. Muradiye Şelalesi, İnci Kefali gibi değerlerin korunması gerektiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Önce sahip olduğumuz değerleri biz bileceğiz. Bu noktada bu festivallerin sadece eğlenmeye değil bu konularda farkındalık oluşturmaya ve tanıtmaya yardımcı olacağına inanıyorum. Bu dönem balıkların gebe olduğu yumurtlama dönemi. Hepimiz buna sahip çıkalım. Kamu görevlilerine bu görevi bırakmayalım. Bizim inandığımız değerler de bunu gerektiyor. Biraz sabrettiğimiz zaman bu balıklar çok bereketli hale gelecek. En güzel şekilde faydalanalım. Bu konuda da herkesin desteğini beklediğimizi belirtmek istiyorum. Gölüyle, şelaleleriyle, bütün doğal güzellikleriyle, insanıyla büyük bir zenginliğe sahip olan ilimizin bu değerlerini turizm alanında daha fazla harekete geçirmemiz lazım" dedi.


""

Programda bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu ise gebe balıkların avlanmasının günah olduğunu söyledi. Vali Karaloğlu,
"İnancımız da bu balıkların avlanmasını yasaklıyor. Üreme için gelen bu balıklar gebe. İnancımızda, gebe olan hayvanların öldürülmesi günah. Gebe hayvan, kurban bile olmaz ama biz hala balıkları polis ve jandarma gücüyle korumaya çalışıyoruz. Bu aslında bizim büyük bir ayıbımız. Bölgedeki halkın kendisinin balıkları korumak için nöbet tutması gerekiyor. Bu bilinç son zamanlarda arttı. İnsanlar artık balıkların korunması konusunda üzerine düşen görevi yapmaya başladı" dedi.


""

Muradiye İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan mehteran takımı, halk oyunları ekibi, gitarın sultanları ve semazen gösterilerinin sunulduğu şölende Muradiye gönül elçisi kadınların düzenlediği kermesi ve "Yüz Portre Yüz Gülen Yüz" resim sergisini gezen Bakan Yılmaz, Bendimahi Çayı'nda balıkların göçünü izledikten sonra helikopterle Bingöl'e gitti.

Editör: Wan Haber