Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iki yıldan bu yana 2014-2018 arasını kapsayan 10. 'uncu Kalkınma Planının hazırladıklarını belirterek, bu planın 2023 perspektifinin ilk 5 yılını oluşturacağını söyledi.
Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Meclis toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakanı Yılmaz, yoksuzlukla mücadelede Türkiye'nin çok mesafe katettiğini belirterek, ilerleyen zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mutlak yolsuzluğun değil, nispi yolsuzluğun ölçüleceğini ifade etti. Enerjinin verimli kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, enerjide yapılacak olan tasarrufun cari açığın kapanması için önemli olduğuna işaret etti. Yılmaz, yerli kaynakları geliştirecek politikaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekonomik gelişme, sosyal adalet, çevre standartları ile gelişmiş demokrasinin kalkınmanın temel unsurları olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, bunların Türkiye'yi birici sınıfa taşıyacağını belirtti. Yılmaz iki yıldan bu yana 2014-2018 arasını kapsayan 10. 'uncu Kalkınma Planının hazırladıklarını belirterek, bu planın 2023 perspektifinin ilk 5 yılını oluşturacağını söyledi. Yeni planın insan ve bilim odaklı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bunun için 66 tane ihtisas komisyonu kurdukları bu komisyonun oluşturacağı raporları süzerek plana yansıtacaklarını aktardı.Yılmaz reformların sadece kriz dönemlerinde değil, normal dönemlerde de yapılması gerektiğini ifade etti. Yılmaz, Birleşmiş Milletler'in gelişmişlik raporunun bu yıl Mart ayında Türkiye'de açıklanacağını bildirdi.
ASO Başkanı Nurettin Özbebir ise Bakan Yılmaz'a KOBİ'lerin ve Esnaf ve Sanatkarın Güçlendirilmesine' ne ilişkin raporu sundu. Ekonomik göstergelerin karışık sinyaller verdiğini belirten Özdebir, Ocak ayı içerisinde sanayide toparlanmanın zayıf kaldığını söyledi. Türkiye'nin son 10 yılda büyük ekonomik başarılar elde ettiğini, kişi başına düşen gelirde hızlı artışlar sağlandığını belirten Özdebir, "Ekonomik büyüme elbette ki çok önemlidir ancak tek başına yeterli değildir. Büyümeyi ekonomik ve sosyal gelişme ile de desteklemeliyiz" dedi. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının Türkiye'nin insani gelişme endeksinde daha yüksek sıralara çıkmasını engellediğini belirten Özdebir, hem ekonomik hem de sosyal gelişme için bu farklılığın gidermenin büyük önem taşıdığını ifade etti.Bölgelerarası gelir dengesizliklerini gidermek için bölgesel rekabetçiliği özendirmek gerektiğini kaydeden Özdebir, "Ancak bunu yaparken de mevcut işletmelere de haksız rekabet yapmamalıyız, Bu nedenle düşükgelirli bölgelere öncelikle eğitim, sağlık gibi hizmet sektörüne yönelik yatırımlar teşvik edilmelidir. Düşük gelirli bölgelerimizde sosyal hayatı canlandıracak yatırımlar, bu bölgelere nitelikli işgücüne çekmeye de katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Öte yandan, Meclis toplantısında söz alan üyelerin önümüzdeki aylarda yapılacak olan ASO seçimlerine ilişkin konuşmaları dikkat çekti.
(EDA-ÖK-E)

30.01.2013 14:57:01 TSI

Editör: Wan Haber