Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir yandan değişim yaparken bir yandan büyümeye devam ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin enerjideki büyüme hızı, OECD ülkeleri içinde en yüksek orana sahip" dedi.
Bakan Yıldız, Ciner Grubu şirketlerinden Kazan Soda Elektrik ile China Tianchen Engineering Corporation arasında tesis yapımı için kontrat imzalanması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Yıldız, imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının Tuz Gölü'ndeki proje ile ilgili sorusuna Bakan Yıldız, "Tuz Gölü yatırımı, tarafımızdan da çok dikkatle takip edilen bir yatırım. Bizim gaz depolama kapasitemizde kullandığımız miktarı hemen hemen yüzde 15'lere çıkarmamız gerekiyor. Her geçen gün gaz tüketimi arttığı için doğalgaz depolamasını arttırmamız lazım. Tabii özellikle buradaki soda yatırımındaki istihdamı çok önemsiyoruz. Direkt ve dolaylı istihdam çok yüksek bir rakama çıkacak. Yatırım süreci içerisinde kullanan nakliyelerin taşınması, her türlü oradaki işçilik de dahil olmak üzere bizim işsizliği azaltma, istihdamı arttırma ile alakalı hedeflerimize de örtüşür. Yatırımcılarımız idari, bürokratik, hukuki bir kısım sıkıntıları oluyor. Bunları da artık Türkiye, kendi geliştirdiği kültürle beraber inşallah aşmış olacak. Her geçen gün yatırımcının önünün açıldığı bir noktaya doğru gitmiş olacağız" dedi.
Türkiye'nin enerjideki büyüme hızının OECD ülkeleri içinde en yüksek orana sahip olduğunu da ifade eden Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Türkiye, belki 2012-2013 yılının değil ama 2017-2018 ile hazırlıklarını devam ettiriyor. Bir yandan bu değişimi yönetirken, bir yandan da büyümeyi yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin enerjideki büyüme hızı, OECD ülkeleri içinde en yüksek orana sahip. Bir yandan bu değişimi yaparken, bir yandan da büyümeye devam ediyoruz. Her ikisinin bir arada olduğu ülke sayısı çok az. Büyürken değişmek veya değişiyor olurken büyümek, o sektör için son derece dikkat isteyen bir konudur. Biz nükleer güç santralleri ile alakalı 2023 hedeflerimizi, yine Çin'in de arasında bulunduğu 4 ülkenin zaman zaman birinin daha ön plana çıktığı, zaman zaman birinin daha geri plana düştüğü bir ortamda artık tamamlamak zorundayız. Ama diğer ülkelerden de bu sürece katkı koymak isteyenlerin olduğunu biliyoruz ve onları da takip ediyoruz."
Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner de, basın mensuplarının yatırım miktarı ve hedefleri ile ilgili soruları üzerine, "Yatırım, 2016-2017 senesinde tamamlanacak. Böylece ihracat 1 milyar 750 milyon dolar olacak. Bunun 1 milyar 300 milyon doları sodadan olacaktır. Yatırımın ardından üretime koyulacak alanda 2 bin 200 eleman istihdam edilecek. Buradan günde 8 bin ton mal taşınacak. Devlet Demiryolları ile mutabakata vardık. Tren üretim alanının içine girecek. Günde 4 tren, 2 bin 500 ton mal kıyıya taşınacak. Malın tamamı oradan Güney Amerika ve Avustralya'ya ihraç edilecek. Mal satışında herhangi bir zorluğumuz yoktur" dedi.
(MH-ET-OK-Y)

11.01.2013 14:12:08 TSI

Editör: Wan Haber