Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömür santrallerine yönelik yatırım teşvikinin yatırımcıların rağbetini artıracağını belirterek, "Biz doğalgaza göre ithal kömürün, ithal kömüre göre de yerli kömürün daha fazla kullanılmasını istiyoruz" dedi.
Enerji ve çevreye duyarlı olarak yaptırılan "Ekolojik Evin"in tanıtımına katılan Bakan Yıldız, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan yerli kömür santrallerine yatırım teşvikine ilişkin konuşan Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli kömürlerin, yenilebilir enerji kaynaklarının her geçen gün daha fazla kullanılmasına dönük talimatı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Türkiye'de şu anda 12-13 milyar metreküp civarında bir yerli kömürümüz var. Şu ana kadar teşvik kapsamında Zafer Çağlayan'ın çok ciddi gayretleri oldu. Şu ana kadar yapılan teşvikler bir yerli kömürün çıkartılabilmesiyle alakalı teşviklerdir ama çıkartılamayan yerli kömürün yine yerli kömürle çalışan termik santrallerin kullanılmasına dönük ve oradan değer üretilecek elektriğe dair bir teşvik yoktu. Resmi gazetede yayınlanan yapı, bu teşviki getiriyor. Ve nerede yapıyorsanız, olursanız olun 5'nci bölgeden teşvikten yararlanmanızı sağlıyor. Bu yerli kömüre olan yatırımcımızın rağbetini daha da artıracak diye düşünüyoruz. Eğer siz 6'ncı bölgede yaparsanız, tabi ki 6'ncı bölgeden yararlanılacak. Biz doğalgaza göre ithal kömürün, ithal kömüre göre de yerli kömürün daha fazla kullanılmasını istiyoruz. Doğalgaz faturalarımızın düşmesi açısından."
Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile geliştirilen projeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile petrol aramacılığı projeleri olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, Türkiye'nin Türkmenistan ile yürüttüğü projeler olduğunu da söyledi. Bakan Yıldız, "Tabi ki İsrail'de bölgemizdeki bir ülke. Ancak gelişen siyasi olaylar bizim hiçbir şey olmamışçasına davranmamızı gerektirmez. Özellikle Sayın Başbakanımızın Birleşmiş Milletler toplantısında söylediği ve gerek bu bölgedeki projelerin yürütülmesinde öncelikle siyasi şartların yerine gelmesi lazım, o projenin Türkiye'den geçmesi, İsrail'de üretilen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılması, boru hatlarıyla beraber fizıbıl bir proje olabilir. Ama bundan daha önce siyasetin bir fizıbıl noktaya gelmesi lazım. Siyasetin fizıbıl bir noktaya gelmeden böyle projeleri başlatma imkanımız çok zor olacak. Bu konuda biz adımlarımız attık, söyleyeceklerimizi söyledik. İsrail'in mutlaka atacağı adımlar, söyleyeceği manalı şeyler olacaktır eğer bu projelerin gerçekleşmesini istiyorsa" dedi.
(Cİ-ET-CC-Y)

16.02.2013 13:39:45 TSI

Editör: Wan Haber