Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin ölçülebilir bütün sektörleri itibariyle bizzat rakama dökülmüş 15 milyar TL'lik bir tasarrufu var. Türkiye'deki elektrik faturalarının toplamının 60 milyar lira olduğu dikkate alınırsa bu çok önemli bir tasarruf" dedi.
Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen UEVF 2013 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından WOW Convention Center'da yapılan törenle açıldı. Törende konuşma yapan Bakan Yıldız, "Bizim aslında çok konuşup az şey anlattığımız dönemlerden şu anda daha etkili konuştuğumuz ortamlara dönmekte; aslında bu verimliliğin bir parçasıdır. Tabii ki ekonomik güvenliğiyle enerji güvenliğinin üst üste örtüştüğü ve beraber anıldığı bir ortamdayız. Dünyadaki teknolojik gelişmeler arttıkça refah seviyeleri yükseldikçe, aslında enerji verimliliği ile ilgili konular daha da ön plana çıkıyor. Enerji verimliliği ve tasarrufu, Türkiye'nin en büyük 6'ncı yakıtı, hatta bir müddet sonra 1'inci yakıtı haline gelecek. Bizim gelirlerimizi arttırmakla ve arz güvenliğini daha da yüksek bir seviyeye getirme çalışmalarımız devam ederken, giderlerimizi de azaltmaya yönelik yine aynı hedef doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.
Bakan Yıldız, enerji kaynaklarının çok daha verimli hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Her bin dolarlık gayri safi yurt içi hasıla oluşturmak için Türkiye'nin 290 litre eşdeğer petrol harcadığı bir ortamda, Japonya'nın 100 litre bölü eşdeğer petrol civarında harcadığı bir ortama doğru gitmemiz lazım. Bu; yalnızca enerji sektörüyle alakalı değil, aynı zamanda yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesiyle beraber olabilecek bir konu. Bizim enerji kaynaklarını çok daha verimli hale getirmemiz lazım. Politikalarımızın ve stratejilerimizin başında yenilenebilir enerji kaynakları gelir. Yerli kaynakların bir yandan arttırılması, ama aynı zamanda enerji tasarrufunu da bir o kadar yüksek seviyelere çıkartılması temel hedeflerimiz arasında" diye konuştu.

"TÜRKİYE, AB ÜLKELERİNİN ORTALAMASINI GEÇECEK"
Geçen hafta Afşin, Elbistan bölgesindeki yerli kömürle alakalı 12 milyar dolarlık bir harcama yaptıklarını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:
"Yarın yine 1.5 milyar dolarlık yine kaynaklarımızın değerlendirilmesine dönük bir finansman anlaşmasına şahitlik yapacağız. Her geçen gün bu sektöre yapılacak paranın daha da arttığını görüyoruz. Dağıtım sisteminin özelleşmesiyle beraber özel sektör dinamizmine yerleştireceğiz. 2015 yılına kadar Türkiye artık kayıp kaçak oranlarıyla, bütün hepsiyle beraber Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasından daha da büyük seviyeye gelecek. Şu anda Dicle ve Van bölgesini hariç tuttuğumuzda yüzde 9.4'ler civarında Türkiye'deki kayıp kaçak oranı. Bu, şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük bir oran. Ama o iki bölgenin mutlaka daha doğru şeyler yapmamız lazım. Bu konuda gayretlerimizi arttırmamız lazım."
Tasarrufa değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, aslında enerji tasarrufuna harcanan her bir dolar, enerji üretimiyle alakalı harcanan iki dolardan daha değerli. Çok etkili bir yanı var. Giderlerinizi azaltıp, bunu katlanarak aritmetiksel ortalaması açısından da baktığınız zaman katlanarak gittiği bir noktaya doğru gidiyoruz. Türkiye'nin ölçülebilir bütün sektörleri itibariyle bizzat rakama dökülmüş 15 milyar TL'lik bir tasarrufu var. Türkiye'deki elektrik faturalarının toplamının 60 milyar TL olduğunu dikkate alırsak, bu çok önemli bir miktar önemli bir tasarruf. Sadece elektrikte değil, enerjinin bütün dallarında dahi yapılacak tasarruflar, Türkiye'nin 2023 yılına kadar yüzde 20'ler civarında bir tasarruf yapacağını gösteriyor. Bu çok önemli bir rakam ve iki tane Keban Barajı'nı her yıl yapıyor olacağız" dedi.

"43 MİLYAR KİLOVAT SAATLİK BİR ENERJİ TASARRUFU ELDE ETTİK"
Bakan Yıldız, rafinerilerde yeni yatırım yapmadan yalnızca kazan suyu sıcaklığının düşürülmesinden bir yılda 21.5 milyon TL'lik bir tasarruf sağlandığını söyledi. Yıldız, "Yaptığımız her tasarrufla damla damla göl olacak şekilde büyük bir noktaya gidiyoruz. Yaptıklarımızı ciddi görerek, çalışmamız lazım. Bizim gerek yeni kanun tasarısını, gerekse yapılan bir kısım değişikliklerle bunları daha da güçlendirebileceğimiz bir ortama giriyoruz. Kamudaki elektrik santrallerinin son 7 yıldaki yapılan rehabilitasyonlarında 43 milyar kilovat saatlik bir enerji tasarrufu elde ettik. En son 2011 yılında 241 milyar kilovat saatle kapattığımızı düşünürsek, 200 milyar kilovat saatin üzerindeki rakam bizim tasarruftan elde ettiğimiz rakamla finanse edilen konulardır. Bunların her birisini çok ciddi buluyorum, küçük adımlar atıyoruz ama Türkiye için büyük bir adım olacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı kapsamında İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyesi firmalar arasında Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi imzalandı. Konuşmaların ardından Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması'nda dereceye giren kurumlara ödüllerini veren Bakan Taner Yıldız, daha sonra beraberindekilerle fuar alanını gezdi. Yapılan çalışmaları titizlikle inceleyen Bakan Yıldız, fuar alanında bulunan bir çocuğa bindiği bisikleti hediye etti.
(HÇ-ET-OK-Y)

10.01.2013 17:03:02 TSI

Editör: Wan Haber