Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile yaptığı görüşmede nükleer güç santralleri ile ilgili konuştuklarını söyledi. Bakan Yıldız, "İki ülkenin arasındaki siyasi yükleri omuzlayabileceğimiz bir ilişkiyi karşılıklı önerdik" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sait Halim Paşa Yalısı'nda Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Briçq ile bir araya geldi. Yıldız, Bakan Nicole Bricq'i ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, kendisiyle bir kısım enerji sektörüyle ilgili konuları görüştüklerini belirterek, "Kendisiyle bir kısım enerji sektöründeki konuları karşılıklı görüştük. Tabii ki Fransa'da gelişen teknolojinin farkındayız. Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu üzerine Türkiye'nin hassasiyetlerini paylaştım. Türkiye'nin geniş bir enerji tasarruf portföyünün olduğunu söyledim. Aynı zamanda nükleer güç santralleri ile alakalı da konuştuk. Tabii ki iki ülkenin arasındaki siyasi yükleri omuzlayabileceğimiz bir tarzda bir ilişki karşılıklı önerdik. Tabii ki Fransa'nın geliştirdiği nükleer teknolojileri de biliyoruz" dedi.
Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Türkiye'nin Fransa'nın gözünde birinci sınıf bir sanayi ortağı olduğunu belirterek, "Bu ziyaret, yeni Fransız hükümetinin bir ekonomi bakanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaretti" şeklinde konuştu.
Bricq, görüşme sırasında nükleer konusunda da görüştüklerini ifade ederek şunları söyledi;
"Türkiye'nin son derece nükleer donanım ile ilgili önemli planları var. Fransa'nın da bu konuda gayet mükemmel bir şekilde tecrübesi var. Fransız arzının en birinci önemdeki özelliği de güvenliğe verdiği önemdir. Burada her iki devletin de bu konuyu ele alması son derece doğaldır. Bütün bunlar ekonomik konular ama siyasi düzeyde verilecek kararlardır. Hollande'ın yeni Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Fransa'da yeni hükümetin iş başına gelmesinden bu yana ilk diyalogdur. Bu da Fransa'nın, Türkiye'ye olan iş birliğini daha da derinleştirmede olan iradesini ortaya koyan bir görüşmedir."
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bricq "Sinop Nükleer Santral Projesi"ne ilişkin soruya da "Ben Türkiye'nin ihtiyaçlarını biliyorum ve ona göre cevap veriyorum" dedi.
(MH-ET-Y)

16.01.2013 12:43:11 TSI

Editör: Wan Haber