Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği esaslarına göre geliştirilen "Ekolojik Ev Projesi"ni tanıttı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji verimliliği esaslarına göre geliştirilen "Ekolojik Ev Projesi"nin ilk örneğini Pendik'te tanıttı.
Tanıtımın ardından konuşan Yıldız, "Bu proje bizim amaçladığımız enerji tasarrufu ile ilgili önemli bir çalışma" dedi.
Gelişmiş ülkelerde enerjilerin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını belirten Yıldız, "Yalnızca kanun çıkarmakla bu iş bitmiyor. Bu bir kültür, bizim de bu kültürü yaymamız lazım. Yapı ruhsat izinlerinin hem su hem de enerji ile ilgili tasarruf süzgecinden geçme şartı ile olmalı. 60 milyar TL civarında elektrik faturası olduğunu düşünürseniz, 15 milyar TL'lik tasarruf edilebilecek alanlar var sokak lamlarından tutun da evlere kadar. 32 milyon adet abonemiz var. 75 milyonluk nüfusumuz içinde vatandaşlar için küçük adımlar olan ancak bize büyük miktar ile dönebilen enerji tasarrufu imkanları var" diye konuştu.
Bakan Yıldız konuşma esnasında,"Bu evin fiyatını ne kadar?" diye sordu. Yetkililer ise 100 metrekaresinin 100 bin dolar civarında olduğunu belirtti. Bunun üzerine Yıldız, "Bu sistemi binalarda da uygulayacaksınız. O zaman maliyet düşecektir" dedi.
(Cİ-ET-GS-Y)

16.02.2013 14:08:48 TSI

Editör: Wan Haber